Opmerkelijke Zaken, week 36– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 36– 2022 gaat het over chilipeper, de Cas Cas Kashaka Shaker, backstage bij David Bowie en nieuwe portretten van oude Hollandse Meesters. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Step into Bowie’s Dressing Room: Stap de virtuele kleedkamer van David Bowie binnen. Ga terug naar waar het allemaal begon. Verken Bowie’s kleedkamer in een meeslepende game-ervaring. Je gaat 50 jaar terug. Backstage bij Ziggy Stardust.

Vinylplaten zijn hip, cassettebandjes doen het goed, de cd wordt weer trendy… En nu schijnt ook de 8 sporencassette (8 tracks) weer terug te komen. Sacred Bones Records denkt dat er een gat in de markt is voor 8-track albums en brengt een aantal oudere albums (zoals Townes Van Zandt’s album uit 1968, For the Sake of the Song) opnieuw uit op de 8-sporencassette.

Het Chile Pepper Institute is de enige internationale non-profitorganisatie die zich toelegt op onderwijs en onderzoek met betrekking chilipepers.

Een verzameling chilipepers. Bron afbeelding: Wikimedia

Een duim omhoog, Thumbs Up in het Engels, betekent in verschillende dingen in verschillende culturen. In onderstaande video ontdek je het verhaal achter dit duimpje 👍.

De relativiteitstheorie uitgelegd door Albert Einstein himself.

Op de video Sample Breakdown wordt getoond hoe Daft Punk muziek maakt door samples te knippen en plakken.

Kunstenaar Michael Mapes maakt nieuwe portretten van onder andere oude Hollandse Meesters. Dit doet hij door fragmenten van foto’s van het werk in verschillende materialen zoals foto’s, stofmonsters, glas, touw, zand, koffie, thee, theezakjes, suiker, drijfhout, haarstalen, hars, plastic dozen, poppenonderdelen, draad, gelatinecapsules op insectenpinnen te presenteren. Op deze manier ontstaat er een herinterpretatie van een origineel schilderij als een verzameling van honderden afzonderlijke delen. Hieronder twee werken: Blauw-girl en Dutch male specimen. Bronnen: Escape Kit, Morren galeries, Yatzer.

Op de animatie hieronder is John Coltrane’s iconische solo op het nummer Giant Stein beeld gebracht.

De Cas Cas Kashaka Shaker is een percussie-instrument. Maar hoe moet je die bespelen? Op de video hieronder wordt het uitgelegd.

Een wijze les…. Go be weird!