In Opmerkelijke Zaken, week 34 – 2024 gaat het over deïsme, cassettebandjes, Amerikaanse vinylfabrieken, sinaasappel netje, slingers en een MRI scan van een peer. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.
Opmerkelijke Zaken
Quiz: kun je alle landen in de wereld benoemen?
Waar onweert het. Check het in realtime op Blitzortnung.
Calculating Empires is een genealogie van technologie en macht sinds 1500. De site geeft inzicht in de relatie tussen technologie en macht. Heb je toegang tot communicatie middelen en databases, dan heb je waarschijnlijk ook meer macht.
Ooit gehoord van het deïsme? Dit is en opvatting die stelt dat er een hogere macht of God bestaat die het universum heeft gecreëerd, maar zich sinds de schepping niet actief meer bemoeit met de wereld of het leven van mensen. Via Historiek
MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Het is een medische beeldvormingstechniek met magnetische resonantie. met behulp van een zeer sterk magneetveld en radiogolven kunnen er doorsnedenfoto’s van een lichaam gemaakt worden. Althans in de medische wereld. Je kunt er ook MRI scans maken van voedselproducten. Ena dat is wat Andy Ellison doet op zijn site Inside Insides.
Heb je je ooit afgevraagd waarom sinaasappels vaak in die vreemde rode netten worden verkocht? Nou het is gewoon een verkooptruc. Een rood of oranje plastic net waarin de sinaasappel verpakt zit, geeft je de indruk dat de sinaasappelschil een rijkere oranje kleur heeft, waardoor deze er sappig en aantrekkelijk uitziet voor de consument. En je gaat er dus meer van kopen! Op dezelfde manier worden citroenen vaak in gele netten worden verpakt gedaan om hun natuurlijke kleur te versterken. Via IFLSciene.
Maak online slingers die dansen en dwarrelen in de wind. Check Wanda Whirl
Tapedeck.org is een project waarin het design van cassettebandje centraal staat. Er zijn de functionele cassetteontwerpen uit het begin van de jaren ’60, via de kleurrijke speelsheid van de cassettes uit de jaren ’70 tot verbazingwekkende vormvariaties in de jaren ’80 en ’90.
Op vinylplaten staan in de uitloopgroef vaak matrixcodes en symbolen geëtst. Zo’n symbool toont in welke Amerikaanse vinylfabriek de plaat is geperst. Hieronder vind je een overzicht waarmee je kunt achterhalen welke fabriek met zo’n symbool wordt bedoeld. Handig voor de ‘die hard’ platenverzamelaar. Via Tsjakka Boem Boem.