Site pictogram Pasa Bon !

Opmerkelijke Zaken, week 34 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 34 – 2023 gaat het over Anna’s Archief, Brabie in 1959, vallend fruit, het naakt alfabet en laagjes papier. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Het is heerlijk om met water te spelen.

Perfect Freehand: Lekker tekenen op je scherm.

Anna’s Archief is ’s werelds grootste open-source open-databibliotheek. Meer dan 21.278.536 boeken, 86.614.441 kranten, 2.451.043 strips, 508.999 tijdschriften die voor altijd bewaard blijven.

Falling Fruit is een wereldkaart waarop staat aangegeven waar je fruit en noten kunt plukken. Ook Nederland is redelijk vertegenwoordigd op deze kaart.

In 2022 werden hit songs gemiddeld door een team van 6 mensen geschreven: 5 mannen en 1 vrouw. Op Pudding vind je meer cijfers over de man-vrouwverdeling in de wereld van de hits.

Het stockholmsyndroom is het psychologisch aandoening die tijdens een gijzeling kan ontstaan. De gegijzelde krijgt sympathie voor de gijzelnemer krijgt. et is een vorm van een traumaband. Er zijn veel meer aandoeningen die genoemd zijn naar steden. Zo zijn er het jeruzalemsyndroom, het syndroom van Lima en wist je dat er zelfs een Amsterdam syndroom bestaat. Via Atlas Obscura.

Huntz Liu is een Taiwanees-Amerikaanse kunstenaar die voornamelijk werkt met papier. Hij knipt het, legt in laagjes op elkaar en maakt er kleurrijke geometrische en driedimensionale vormen van.

Fotograaf Dan Cretu maakt kleurrijke alledaagse voorwerpen van fruit, groenten en andere etenswaren.

Alle American diners lijken op elkaar. Waarom is dat eigenlijk? Architect Michael Wyetzner legt het op onderstaande video uit.

In 1969 ontwierp Anton Beeke het naaktalfabet, waarbij het blote vrouwenlichamen de basis vormden van letters. Dit blote meisjes zwart-wit alfabet uit 1969 paste uitstekend in de tijd. Hippie, Flower Power, vrijheid en weg met preutsheid. Bron Past Print

De allereerste Barbie commercial. Deze advertentie werd uitgezonden in 1959 in het programma de Mickey Mouse Club.

Mobiele versie afsluiten