Site pictogram Pasa Bon !

Opmerkelijke Zaken, week 32 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 32 – 2020 gaat het over dansende geiten, een reis door de straten van het Amsterdam anno 1922, rijpe avocado’s, gifjes van historisch erfgoed, de hambone en de Mew. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Schrijf een brief naar jezelf in de toekomst.

Draai aan het rad van avontuur en kijk naar welke interessante plaatsen je in Europa kunt bezoeken. Wordt het Skagen, Yorkshire of Spijkenisse?

en tochtje door de straten in Amsterdam laat zien het dagelijks leven er in Amsterdam in 1922 uitzag. Het filmpje is gemaakt aan de hand van oude zwart beelden.

Een student heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je kunt testen of een avocado rijp is. Zo kunnen winkeliers avocado’s die bijna rijp zijn tegen een goedkopere prijs aanbieden dan lang-nog-niet-rijpe avocado.

Bron afbeelding: Pikrepo

Chromeograhy is een eerbetoon aan de verchroomde logo’s van oude auto’s en andere vintage vervoermiddelen.

Als je dan toch aan een mondkapje moet… Dan maar aan deze!

Afbeelding via Toxel

De Noord-Amerikaanse monarchvlinder trekt in het voorjaar in grote aantallen naar het noorden. In de herfst weer terug naar het zuiden, waar de soort in enorme groepen overwintert. Bekijk een simulatie van deze migratie.

Bron afbeelding Didier Descouens Wikipedia

Gooi je haar los!

Dansende disco geiten

Studio NeoMam heeft een serie gifjes gemaakt van bouwwerken die op de lijst van bedreigd historisch erfgoed staan. De lijst is samengesteld door Unesco en bestaat uit monumentale gebouwen in landen die bijvoorbeeld geen geld hebben om deze gebouwen te onderhouden of waar door oorlog deze gebouwen vernietigd dreigen te worden. Zo ook de oude stad in Jeruzalem. Door de oprukkende urbanisatie wordt deze stad steeds meer aangetast.

Gemene vader!

De hambone is een Afro-Amerikaanse ritmetechniek waarbij het menselijk lichaam als percussie-instrument gebruikt wordt om verschillende geluiden ten gehore te brengen. Maar wat heeft dat met een bot van de ham te maken? Kijk hieronder alvast naar de hambone in actie.

Mew is een bijzonder muziekinstrument. Het is een soort theremin. Als je er met je hand overheen gaat, klinkt er een breed scala aan kattengeluiden. Van gemiauw tot gebrul.

Mobiele versie afsluiten