Opmerkelijke Zaken, week 30 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 30 – 2021 gaat het over onthoofde portretten, de tegelmaker van Egypte, geborduurde polaroids en de zoutpannen van Zapotitlán. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

In Nederland leven meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Het is bijna niet te geloven in een rijk als Nederland. In de Armoede Nieuwsbrief wordt hier wekelijks aandacht aan besteed met berichten over armoedebestrijding, schulden en geldgebrek én over de kansenongelijkheid die dat veroorzaakt.

Armoede Nieuwsbrief

The Flemish Scrollers is een project van Dries Depoorter Het project registreert wanneer Vlaamse politici op hun smartphone zitten te kijken. Het pr0ject gebruikt de beelden van de YouTube-stream van het Vlaams Parlement waar de maker AI-tools op loslaat om politici en hun bewegingen te herkennen. Zodra ze naar hun mobiele telefoon kijken, wordt het fragment gepost op Instagram en Twitter.

Borduurkunstenares Artemis maakt geborduurde polaroids van landschappen.

Op 23 mei 1878 plaatste de Britse fotograaf Samuel Kay Balbirnie een advertentie om zin trucagefoto’s aan te prijzen. Dat deed hij door onthoofde portretten te tonen. De fotograaf maakte die foto’s door meerdere negatieven in één foto te combineren. Op deze manier maakte hij foto’s die er levensecht en schokkend uitzagen. Bron: Is Geschiedenis

Onthoofd portret
Onthoofd portret op de foto gezet door Samuel Kay Balbirnie. Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Een auto die rijdt op menskracht. Het kan echt! Bouwe er gewoon een fiets op en flink trappen. Lekker low tech.

Saied Hussain maakt tegels. Op ambachtelijke wijze en helemaal met de hand. Hij is de laatste tegelmaker in Egypte die nog op deze manier werkt.

In Zapotitlán, een stadje in Mexico maakt men al meer dan 2000 jaar met de hand zout. Maar tegenwoordig gaat het slecht met de zouthandel en kunnen zoutproducenten er niet meer van leven. Velen hebben de zoutpannen verlaten, maar Juan blijft. Bekijk hieronder zijn verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *