Opmerkelijke Zaken, week 29– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 29– 2022 gaat het over mieren, de smerigste rivier ter wereld: de Rio Motagua, 700.000 broden en cilinderwoningen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

In een mierenkolonie heeft iedere mier zijn eigen taak. Er zijn werkers en soldaten. Ook spelen feromonen een belangrijke rol. Hoe dat precies werkt is nagebootst in de Ants Sandbox.

De Belgische fotograaf Barbara Iweins documenteerde alle 12.795 items in haar huis. Het kostte haar vijf jaar om elk object dat ze bezit op de foto te zetten. Zo fotografeerde ze losse Legoblokjes, sleutelhangers, afstandsbedieningen, keukengerei en allerlei prullaria. Naast het maken van een foto, indexeerde ze alle spullen, deelde ze in op kleur, materiaal en op het aantal keren dat ze het gebruikte. Via PetaPixel

De Taiwanese houtbewerker 小亨利木工 maakt schattige vogeltjes van hout. Check zijn facebookaccount.

vogeltje van hout

Wil je naar het Carnaval in Rio? Je hoeft er niet naar toe. Je kunt het vanachter je laptop te vieren met de kleurenpracht van td-presentation.

De rivier de Rio Motagua in Guatemala is waarschijnlijk een van de smerigste rivieren ter wereld en is deze ene rivier verantwoordelijk voor n 2% van de wereldwijde uitstoot van plastic in de oceanen. The Ocean Cleanup van Boyan Slat is daarom begonnen om plastic uit deze rivier te halen. Boyan’s team test op dit moment de Interceptor Trashfence. Het hekwerk bleek nog niet bestand tegen deze overdonderende hoeveelheid plastic. Check het op de video hieronder.

De Zwitserse architect en kunstenaar Guy Dessauges ontwierp in 1996 de zogenmaade cilinder woningen. Zijn ontwerpen waren geïnspireerd op de halfronde vormen van oude grotwoningen en Romeinse gewelven.Zijn ontwerpen zijn nooit gebouwd. Geldgebrek dwong Dessauges om zijn aandacht te richten op projecten die wel daadwerkelijk gebouwd werden. Via vintag.es.

cilinderwoning

In Nederland worden er dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook gaat er bij supermarkten circa 8% van het brood niet verkocht. Het wordt verwerkt tot veevoer. Bekijk hieronder de video over van Samen Tegen Voedselverspilling waarin uitgelegd wordt hoe we tot een halvering van broodverspilling voor 2030 kunnen komen.