Opmerkelijke Zaken, week 27 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 27 – 2024 gaat het over tweedehands vinyl, fietstour langs Canadese liedjes, de Schröder-trap, bandana’s en over openbaar vervoer. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Het is tijd om het gras te maaien.

Tweedehands vinyl is vaak vele malen leuker dan spiksplinternieuwe elpee’s. En een gloednieuwe reissue is vaak lang niet zo interessant als de originele tweedehands plaat. Een vintage album heeft op mij een bijzondere aantrekkingskracht, die nieuwe albums vaak niet hebben. Op Boekenblues is een aantal redenen op een rijtje gezet waarom platenverzamelaars tweedehands vinylplaten een stuk leuker vinden dan nieuwe lp’s.

Op de nieuwe Atlas of Sustainable City Transport is in kaart gebracht hoe de steden er voor staan op het gebied van openbaar vervoer. Hoe gemakkelijk hebben inwoners toegang tot openbaar vervoer, zijn er fietspaden en heeft de stad autovrije zones? In deze atlas zijn de duurzame transportmogelijkheden in meer dan 1000 steden over de hele wereld in kaart gebracht. Ook aandacht voor steden in Nederland.

Ongeveer 1 op de 2 mensen krijgt tijdens ons leven kanker. De BBC heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd dat er drie manieren waarop je het risico op kanker kunt verminderen. Bekijk het hieronder.

In Alaska haalt een honden uitlaatservice de honden op met een speciale bus. Eerst eens tukje rijden en dan lekker wandelen. .

De Schröder-trap is een optische illusie. Je kunt deze trap op twee manieren bekijken. Allereerst is het een gewone trap zoals we die kennen. Maar het kan ook een ondersteboven geplaatste trap zijn. Op de video hieronder zie je hoe dat werkt.

De Japanse wiskundige Kokichi Sugihara ging nog wat verder. Hij maakte een 3D Schröder trap. Bekijk hem hieronder.

Een bandana is een kledingstuk dat om het hoofd of de hals wordt gedragen. De naam is afgeleid van het Hindi-woord bandhana, wat binden betekent.

bandana

De geschiedenis van de badana is op onderstaande video in beeld gebracht.

The Great Canadian Song Cycle is een rondreis op de fiets langs alle plaatsen in Canada die in een liedje voorkomen. Al die liedjes zijn op een kaart afgebeeld. Dus je kunt er ook vanachter je laptop naar toe ‘fietsen’. Luister bijvoorbeeld naar Alberta van Harry Hannah.