Opmerkelijke Zaken, week 27 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 27 – 2023 gaat het over hot dog etiquette, gebreide bekleding van een bank en het fietsvriendelijke Nederland. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Hot dog etiquette in een notendop. Bekijk het op de video hieronder.

In het dorpje Cerkno in westelijk Slovenië vonden archeologen in een grot een stuk bot, afkomstig van een holenbeer. In dit bot waren gaten geboord. Het bleek een fluit te zijn waarmee de Neanderthalers zo’n 60.000 jaar geleden muziek maakten. Mogelijk is dit het oudste muziekinstrument ooit.

De Amerikaanse ontwerper Ken Kelleher maakt gebreide bekleding voor een bank. Via Furniture and wood shavings. bekijk hieronder twee voorbeelden.

gebreide bankhoes

gebreide bankhoes

Onderstaande filmpje is gemaakt door Oh The Urbanity! uit Canada. Ze waren op bezoek in Nederland en waren positief verrast over de buitenwijken in het fietsvriendelijke Nederland. Ze zijn op zoek naar het geheim van deze gezonde en fietsvriendelijke nieuwbouwwijken in Amsterdam en Den Haag en kijken naar de verschillen met de woonwijken in Canada.

In de straten van de Argentijnse stad Rosario vind je vele afbeeldingen van fietsen die op de muren zijn aanbracht. Elke fiets is een eerbetoon aan de slachtoffers van de militaire dictatuur van Argentinië. Het is een project van Fernando Traverso, die werkzaam is een een ziekenhuis en actief is in de politiek. Hij startte die fietsenproject in 2010 en bracht 29 afbeeldingen van fietsen aan op muren, ramen, deuren en andere ruimtes in Rosario ter nagedachtenis aan zijn 29 vrienden die werden ontvoerd en vermoord. Fietsen speelden een sleutelrol tijdens het verzet, aangezien de meeste mensen de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel gebruikten. Traverso merkte dat als zijn vrienden waren verdwenen, hun fiets ergens werd gedumpt. Inmiddels telt Rosario 350 van die fietsen. Dat is nog lange na niet zoveel als de vermiste personen in die stad. Dat zijn er namelijk 30.000. Via Amusing Planet en Wikipedia.

fiets
Bron afbeelding: Wikipedia

Het Engelse bedrijf Threlkeld Granite Co.Ltd. handelde in tegels. Om die granieten tegels aan de man te brengen hadden ze in 1989 een prachtige catalogus samengesteld. Hieronder vind je een aantal van die afbeeldingen uit die catalogus. Via Kottke.

tegels

tegels

Sommige talen hebben een vreemde klanken. Kun jij de meest bizarre klanken ter wereld uitspreken? Op de video hieronder kun je luisteren naar een aantal van die klanken.