Opmerkelijke Zaken, week 27– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 27– 2022 gaat het over treinen, ketchup, bloemen in de ruimte en over stenen als kunst. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op Treinposities kun je live kijken waar de treinen in Nederland rijden.

Jack Mack maakt van de wortel van een goudenregen (Laburnum anagyroides) een prachtige houten vaas.

Laura Fisher tovert stenen om tot kunst. Ze haakt er net omheen en je hebt een prachtig object.

Het Area 55 Futuro House is gerestaureerd prefab huis dat is ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen. Het werd gebouwd in 1968 als een ‘verplaatsbaar’ ski chalet. Er werden slechts 100 van deze Futuro huizen geproduceerd. De meeste zijn er niet meer. Maar midden in het Joshua Tree National Park in Zuid Californië is er nog eentje te vinden. Die kun je te huren via Airbnb. Via Toxel.

Szechuanpeper is genoemd naar de Chinese provincie Sichuan. Eigenlijk is het helemaal geen peper, maar een gedroogde specerij. Het wordt peper genoemd omdat het op peper lijkt en lekker pittig is. Bij aanraking met de tong of lippen creëert de Szechuanpeper tijdelijk een tintelend, verdovend, effect. Alsof je een batterij tegen je tong houdt. Hoe ontstaat die tinteling nu precies en welke vezels zijn hiervoor verantwoordelijk. Wetenschappers Nobuhiro Hagura, Harry Barber en Patrick Haggard onderzochten het. Wil het precies weten? Lees dan het onderzoeksrapport Food vibrations: Asian spice sets lips trembling.

The Ketchup Project is een duurzaam initiatief dat voedselverspilling tegengaat en lokale Keniaanse boeren sterker maakt. Ook is het een gezond en eerlijk alternatief voor de standaard ketchups in Nederland, die vaak milieu- en mensonvriendelijk in China worden geproduceerd.

Bloemenkunstenaar Azuma Makoto stuurt bloemen de ruimte in en laat ze zinken naar de bodem van de oceaan. Makoto is nieuwsgierig naar het leven en de dood van bloemen. In de documentaire Flower Punk neemt Makoto je mee op reis en geeft een inkijkje in zijn werk. Je zal nooit meer op dezelfde manier naar bloemen kijken.