Opmerkelijke Zaken, week 26 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 26 – 2024 gaat het over een koor van vogels, beroemde albumhoezen en het Bouba/Kiki effect. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Mensen zijn hier niet welkom. Ga naar Humans not invited.

Lekker vakjes aanvinken. Heerlijk voor als je niets te doen hebt… Zet een vinkje op one million check boxes.

Iedere ochtend zingen vogels hun lied. En veel mensen worden wakker door een koor van tsjilpende en zingende vogels. Het ochtend koor. Of in het engels Dawn Chorus . Dit koor klinkt nergens hetzelfde en in iedere streek, regio of land tsjilpen de vogels weer anders. Op de website Dawn Chorus kun je naar de vele ochtendkoren luisteren die onze aarde rijk is.

Ooit gehoord van Storm Thorgerson. Bijna niemand kent hem, maar bijna iedereen kent zijn werk. Hij was namelijk het brein achter ontwerpen van vele beroemde platenhoezen. Zijn bekendste albumhoes is ongetwijfeld die van Dark Side Of The Moon van Pink Floyd.

Bron afbeelding: Wikipedia

Maar Thorgerson ontwierp er nog veel meer en niet voor de minsten. In zijn klantenkring zaten bands als Led Zeppelin, Black Sabbath, Genesis, Peter Gabriel, Paul McCartney, Anthrax, Foreigner, Electric Light Orchestra, Alan Parsons, The Scorpions, Police, Megadeath, The Nice, Peter Frampton, Kansas, Al Stewart, Mike Oldfield, XTC, Bad Company, Robert Plant, Strawbs, Roy Harper, Yes, Emerson, Lake & Palmer, Renaissance, Wishbone Ash, The Alan Parsons Project en 10cc.

Deze fluitketel is niet gemaakt van karton. Het is keramiek! En gemaakt door de Franse pottenbakker Jacques Monneraud.

Het Bouba/Kiki effect gaat uit van de neiging van mensen om vormen en klanken aan elkaar te verbinden. Het werd voor het eerst geconstateerd door Wolfgang Köhler. Zo worden ronde objecten met ronde klanken geassocieerd en hoekige vormen met puntige klanken. In een experiment dat voor het eerst werd ontwikkeld door Köhler, werd de deelnemers gevraagd om twee vormen een naam geven. Maar liefst 95% tot 98% noemde de hoekige vorm Kiki en werd de ronde vorm Boeba genoemd. Via Wikipedia