Opmerkelijke Zaken, week 26 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 26 – 2020 gaat het over Diego de reuzenschildpad die met pensioen is gegaan, een klok borduren en zwevende ingrediënten. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Verken de wereld via Google Street View met MapCrunch. Via MapCrunch reis je naar een willekeurige, maar heel bijzondere plek in de wereld.

Abandoned America herbergt een verzameling met fotoreportages van verlaten plekken in de V.S. en ook daarbuiten trouwens, namelijk Tsjernobyl. Een verlaten pretpark, een leegstaand hotel, of een gevangenis die niet langer wordt gebruikt.

Op BirdNET kun je vogelgeluiden identificeren. Neem het getjilp van een vogel af en upload deze naar de site en daar wordt het geluid geanalyseerd en krijg je het antwoord aangereikt.

Diego, een reuzenschildpad van meer dan 100 jaar oud, is eindelijk met pensioen. Diego heeft in zijn leven voor zo’n 800 nakomelingen gezorgd en heeft daarmee heeft zijn eigen soort niet laten uitsterven. Aan het begin van Diego’s carrère waren er slechts 2 mannetjes en 12 vrouwtjes, maar door de trouwe dienst van Diego zijn er nu meer dan 2000 reuzenschildpadden. Hij brengt zijn oude dag door op het onbewoonde eiland Española dat deel uitmaakt van de Galapagos-eilanden.

Wij mensen vinden de enge Halloweenmaskers echt heel erg griezelig. Maar vinden dierentuindieren dat ook? Die vraag is wetenschappelijk onder de loep genomen. Het bleek dat primaten eigenlijk net zo reageerden als de mens. Niet-primaten deden dat niet. Kort door de bocht kan geconcludeerd worden dat perceptie van enge maskers niet veroorzaakt wordt door culturele factoren, zoals het geloof in het bovennatuurlijke. Het heeft waarschijnlijk een meer biologische oorzaak. Griezelige maskers wordt als een roofdier of bedreigende soortgenoot gezien. Lees hier het hele onderzoeksrapport.

Eng masker. Bron afbeelding: Pxfuel

De origami fles is een herbruikbare opvouwbare fles. De fles is ontworpen door de deisgners van DiFOLD.

opvouwbare fles

Wil je eigen klok borduren? Dat kan! Op Kikkerland kun je het patroon kopen. Via Book of Joe.

klok borduren
klok borduren

Een animatie met water op een muur.

https://www.instagram.com/p/CBgg-jClsqF/

Miki Nemcek heeft een heel bijzonder filmpje gemaakt over pasta met tomatensaus en andere gerechten, namelijk met zwevende en in de lucht drijvende ingrediënten.