Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2024 gaat het over een uitje hakken, honden fashion, camembert, vuilnisbakken voor pizzadozen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Pnogstrom is een gratis browser spelletje. Ping pong met AI.

Op de nieuwe interactieve klimaatzonekaart vind je de klimaatzones van de toekomst.

In 2019 werd een urn ontdekt in een Romeinse tombe in de Spaanse stad Carmona. In de urn zat een vloeistof. Onderzoekers hebben ontdekt dat de wijn is circa 2000 jaar geleden in de urn is gegoten. Door de eeuwen heen is de wijn roodbruin gekleurd door chemische reacties. De wijn schijnt nog drinkbaar te zijn. Via The History Blog.

Hoe kun je het beste een ui hakken, zodat de gehakte stukjes zoveel mogelijk dezelfde vorm en maat hebben? Een wiskundig vraagstuk dus. Met behulp van computermodellen werd dit vraagstuk opgelost. In The New York Times lees je je het antwoord.

Camembert loopt het risico te verdwijnen. Dat komt omdat der schimmel die je nodig hebt om dit Franse kaasje te maken, de Penicillium camemberti, er straks misschien niet meer is. Deze schimmel kan zich niet gemakkelijk reproduceren waardoor er nu een tekort dreigt en de camembert dus met uitsterven wordt bedreigd. En dat is weer pech voor de tyrosemiophielen. Via Smithsonian Mag.

Disco Volante is een hightech platenspeler die is ontworpen door Oscar Olsson. je kunt de platenspeler aan de muur monteren, zodat het lijkt alsof hij door de kamer vliegt. Via Toxel.

TheMaitrix laat zien hoe verschillende katten- en hondenrassen zich kunnen kleden. In onderstaande video tonen een Teckel, Bulldog, Chihuahua, Shih Tzu, Siberische Husky en een Rottweiler hun fashion voorkeuren. Het commentaar is een David Attenborough imitatie.

Een touwtje oprollen lijkt zo makkelijk. Maar de praktijk is weerbarstiger. Het touw komt heel vaak in de knoop. Hoe zorg je er nu voor dat het touw slim wordt opgerold. Bekijk de trucs op onderstaande video

In Central Park in New York zijn een nieuw soort vuilnisbakken geplaatst. Het zijn vuilnisbakken speciaal bedoeld voor pizzadozen. Op deze manier wordt geprobeerd om het steeds groter aantal ratten terug te dringen.