Googie-architectuur

Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2023 gaat het over hersenonderzoek, boze geesten en het kleinste appartement van New York. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Bekijk de winnende foto’s in de big picture competition.

De Latijns-Amerikaanse politieke geschiedeniskaart brengt geschiedenis van de Latijns-Amerikaanse politiek van de afgelopen 200 jaar in beeld.

Het Open Brain Project is online tool voor patiënten, clinici, wetenschappers en studenten om hersenonderzoek te vergemakkelijken en te inzichtelijk te maken hoe hersenletsel de cognitieve functies, sensorische signalen en motoriek beïnvloedt. Iedereen kan meedoen.

Zoeloe taal wordt door zo’n 12 miljoen mensen gesproken. De meesten wonen in Zuid-Afrika. Karakteristiek voor de taal is het gebruik van kliks. Sakhile Dube laat horen hoe die klinken.

Googie-architectuur is een bouwstijl die binnen het futurisme valt, ontstaan in het zuiden van Californië in de jaren 1940. Deze architectuurstijl maakt gebruik van ongebruikelijke vormen die op vliegende schotels of raketschepen leken. Ook veel geometrische vormen, zoals boemerangs en driehoeken. Kenmerkend zijn de levendige gedurfde kleuren.

TWA Hotel
TWA Hotel op JFK Airport, New York City, Born afbeelding: Wikipedia
Googie-architectuur
De Sparkle Car Wash, in San Bernardino, Californië, bron afbeelding: Wikipedia

Kukeri zijn de vriendelijke monsters uit Bulgarije die de boze geesten verjagen. Maar ze zorgen ook voor een goede oogst, gezondheid en geluk.​ Het is een eeuwenoude traditie uit Bulgarije waaraan dorpelingen van alle leeftijden meedoen.

In 1986 viel de vijfjarige jongen genaamd Saroo Munshi Khan per ongeluk in slaap in een stilstaande trein in India. De trein begon toch te rijden en Saroo lag lekker te pitten. Toen hij uren later wakker werd, was op een onbekende plek beland. Hij was helemaal alleen en deze noodlottige treinreis rukte Saroo weg van zijn familie. Omdat er niemand was die voor hem kon zorgen, werd hij geadopteerd door een Australisch stel. En al die tijd bleef hij zoeken naar zijn biologische familie. Hij vond hen met behulp van Google Earth. Bekijk het verhaal op onderstaande video.

Op de video hieronder kun je een kijkje nemen in waarschijnlijk het kleinste appartement in New York. Het is zo’n 7,5 m2 groot. Ongeveer net zo groot als een parkeerplaats. De huur bedraagt $650 per maand.