Opmerkelijke Zaken, week 25– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 25– 2022 gaat het over water afvoer, een muzikaal palindroom, geverfde veren en tekenen met een slijptol. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Ook een gargouille moet wel eens zijn behoefte doen. En eigenlijk doet zo’n wezen precies wat hij moet doen: water af te voeren vanaf hoge gebouwen!

Het Zwitsers zakmes zoals de Romeinen die gebruikten. Alles zit er op!

Kun je een gitaar bouwen met Franse frietjes van McDonald’s? Het antwoord is ‘ja’. Kijk maar op onderstaande video voor het bewijs.

LPVDA is een slijptolkunstenaar. Met een slijptol tovert hij afbeeldingen op een zwarte houten muur. De blanke delen zijn geschuurd door de slijptol. Het levert een mooie slijptoltekening op! Bronnen: Jeroen Apers, Street Art Utopia

Speurhond Thor is een Beierse bergzweethond en helpt stropers opsporen. Dat doet hij in een natuurgebied in Zuid-Afrika. De dieren worden daar bedreigd door stropers die op hun jagen voor hun hoorns, slagtanden en vachten. Thor helpt de stropers opsporen.

Ausfärbungen auf Federn is een stalenboek met verfinstructies. Ook bevat het een 18 bladzijden met daarin 143 geverfde veren. Hieronder twee van die bladzijden. Via Messy Nessy Chic.

veren
veren

De tweede akte van Alban Berg’s opera Lulu uit 1937 bevat een drie minuten durend palindroom: een kreeftcanon, waarbij het einde van het stuk ook het begin is. In de opera Lulu hoor je na de eerste 90 seconden een oplopend piano-arpeggio, een pauze … en dan ontvouwt de muziek zich in omgekeerde richting. Zo’n palindroom kom je ook in de Nederlandse taal tegen. Dan wordt er een woord mee bedoeld dat van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Voorbeelden zijn de woorden lol, negen en koortsmeetsysteemstrook en zelfs hele zinnen zoals Mooie zeden in Ede’, zei oom en Pa, al ski jij, ik slaap. Luister hieronder naar het muzikale palindroom uit Lulu.

Deze Spotify-afspeellijst bestaat uit 715 nummers en is samengesteld door neurowetenschappers. De lijst bevat nummers die je een frisson gevoel geven. Dit is een Franse term voor een emotionele toestand waarbij je plots een sensatie, huivering of opwinding voelt. In het Nederlands zouden we het muziek noemen die je kippenvel geeft .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *