Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2021 gaat het over auto-ornamenten, het menu van onze voorouders en bakstenen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken, week 25 – 2021

In het online toaster museum vind je een verzameling broodroosters.

Een huis dat is gebouwd uit bakstenen, kun je schilderen. Maar is dat een goed idee? Nee, eigenlijk niet, want omdat de verf vocht vasthoudt. Lees er meer over op de Masonry of Denver.

Bekijk hieronder een typemachine die is gebouwd uit legostenen.

Het Suprahon platenlabel uit Tsjechië is niet alleen beroemd om dat ze muziek van eigen bodem uitbrengen, maar ook vanwege de bijzondere designs van de platenhoezen. En als je op zoek bent naar vinyl, bekijk dan ook eens de platenbeurs agenda op de site.

Suprahon

Op Klassiekerweb is een verhaal over auto-ornamenten te leen. In de beginjaren van de auto hadden modellen hun radiatordoppen buiten de kap en bovenop het rooster en zat er op deze dop vaak een indicator die de temperatuur van de koelvloeistof in de gaten hield. Later verdween deze indicator naar het dashboard en waren deze ornamenten er eigenlijk alleen nog maar voor de show. Er zijn mensen die deze auto ornamenten verzamelen. Op Pbase is zo’n verzameling met Amerikaanse auto-ornamenten online gezet. En natuurlijk ontbreken de ornament van de Packard niet. Packard was een merk van luxeauto’s uit de Verenigde Staten dat van 1899 tot 1958 bestond. Dit ornament uit 1940 is toch prachtig!

auto-ornament
Bron afbeelding: Brain Toad, via Flickr

De Zuni is een Indianenvolk uit New Mexico en Arizona. De Spanjaarden veroverden in 1992 de leefgebieden van de Zuni’s en sloegen de opstand van de Indianen destijds hard neer. De Zuni is een bijzonder volk. In de pré Spaanse tijd werd hun cultuur gekenmerkt door ingewikkelde gebruiken en weelderige ceremoniële kleding, waaronder de maskers. Via Public Domain Review.

Zuni maskers

Last van muggen? Gewoon wat Tabasco op je eten doen! Het helpt echt.

Wat aten onze voorouders? Waaruit bestond de maaltijd in de 18de eeuw, hoe smaakte het brood in het oude Egypte en wat stond er in de Renaissance op het menu? Op het YouTube kanaal Tasting History van Max Miller: een geschiedenisles aan de hand van heerlijke gerechten.

Andrey Zignnatto maakt van bakstenen kunst. Bijzonder is dit kleed van bakstenen dat gedrapeerd is over een een huisje.