Opmerkelijke Zaken, week 24 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 24 – 2023 gaat het over kapelletjes, Shabby Tiger, de kleuren van de lucht van New York en het Westers Schisma. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

De kleur van de luchten boven New York is vastgelegd op de site NSKYC.

Op de website de Kapelletjes in Vlaanderen vind je alle kapellen bij onze Zuiderburen op één website gebundeld.

Woolly Mammoth Chicago is een rariteitenkabinet met vreemde, grappige en eclectische items uit het verleden. De winkel is gespecialiseerd in vintage en antieke taxidermie, anatomische artikelen, medische spullen, boeken, speelgoed, schedels en nog meer.

Op de website Kennylog-in kun je een veilig wachtwoord maken op basis van de tekst van singer songer Kenny Loggins.

En nog meer over wachtwoorden. In het spelletje Gandalfs Adventure moet je Gandalf het geheime wachtwoord ontfutselen. Elke keer dat je het wachtwoord raadt, gaat het spelletje een niveau omhoog gaan en zal hij beter zijn best doen om het wachtwoord geheim te houden.

Diagrams from A System of Elocution, with Special Reference to Gesture, to the Treatment of Stammering, and Defective Articulation is een boek uit 1846 van Andrew Comstock. In dit boek staat beschreven hoe je een welspraakt persoon kunt worden. In dit boek gaat het onder meer over gebaren, hoe je stotteren kunt afleren, leert spreken en het openbaar en beter leert articuleren. Ook de stand van je mond is belangrijk. Hieronder is dit in beeld gebracht. Via Public Domain Review.

Het Westers Schisma is de periode van 1378 tot 1417 in de kerkgeschiedenis, waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten. Deze scheuring binnen de kerk, het schisma was niet gebaseerd op theologie of enige doctrine, maar kam door machtswellust van de drie pausen. Het woord westers duidt aan dat het een scheuring betreft binnen de Kerk van de westerse wereld (de Rooms-Katholieke Kerk). Via Wikipedia. Hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, Joëlle Rollo-Koster vertelt over de enige periode in de kerkgeschiedenis waarin drie pausen gelijktijdig streden om de macht.

Hair and Heavy Metal is een mobiele kapsalon die geparkeerd staat ergens in San Francisco. Bekijk hieronder het interview met eigenaresse Donnelle.

Shabby Tiger was een Britse glamrockband. Ze hadden met name succes Scandinavië, Duitsland, Nederland en België. In 1975 scoorden ze een hit met Slow Down.