Opmerkelijke Zaken, week 24– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 24– 2022 gaat het over muzikaal protest, een menselijke theremin, een Middeleeuwse routekaart en een kunstig metselwerk . Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Goudvissen kijken doe je op Goldfishies.

Muzikaal protest tegen de oorlog in de Oekraïne in kaart gebracht.

Op de kaart Urban Scratchoff! zie je een luchtfoto’s van New York uit 1924. Je kunt de foto’s van 1924 wegkrabben en zo bekijken hoe New York er nu uit ziet.

Met een spirograaf kun je geometrische patronen te tekenen. Dat kan ook online op Inspiral Web.

Het Gun Violence Archive is een online verzameling van incidenten met vuurwapengeweld in de V.S. het lied van Phil Barr past daarbij. Luister naar His Homework’s Done (Give Your Son A Gun).

Wil je weten hoe lang je er in de Middeleeuwen over deed om te reizen van Dordrecht naar Berlijn? Check dan Viabundus. Dit is een kaart van Noord-Europa tussen zoals dat er tussen 1350 en 1650 uitzag. Viabundus bevat in ieder geval alle routes die door Friedrich Bruns en Hugo Weczerka zijn beschreven in de atlas Hansische Handelsstraßen, gepubliceerd in de jaren zestig. Het omvat onder meer: ​​een database met informatie over nederzettingen, steden, tolheffingen, stapelmarkten en andere informatie die relevant is voor de premoderne reiziger; een routecalculator; een kalender van beurzen; en aanvullende landroutes en waterwegen.

Luister en kijk naar Feelin’ Groovy van Liberace and the Young Folk. Lekker veel flower power.

Hieronder zie je een bijzonder baksteenmotief. je vindt dit baksteenkunstwerk naast de ingang van de Leidse Hortus Botanicus Volgens Jeroen Apers is dit metselwerk rond 1600 als meesterproef gemaakt door een Vlaamse metselaar. Hiermee werd vastgesteld of de metselaar bekwaam genoeg was om in het metselaarsgilde toe te treden.

Grafisch ontwerper Lucy Sansom veranderde haar zus in een menselijke theremin. Ze gebruikte hiervoor geleidende inkt, theremin-circuits en een kleine versterker. Om het te bewijzen dat haar zus echt een themremin was geworden, heeft ze onderstaande video gemaakt.