Opmerkelijke Zaken, week 23 – 202

In Opmerkelijke Zaken, week 23 – 2023 gaat het over ingeblikte vis, en kunstmatig strand, luiers, een camera zonder lens en donuts. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Setris. Dat is tetris met zand.

De 3D-kaart van wereldsteden met meer dan 100.000 inwoners worden op de popumap als 3D-torens in beeld gebracht. Zoom in op Europa en je ziet dat Londen de hoogste 3D toren heeft van West Europa.

De Paragraphica is een context-to-image camera die locatiegegevens en kunstmatige intelligentie gebruikt om een ​​”foto” van een specifieke plaats en moment te te maken. De camera heeft geen lens en bestaat in tastbare vorm en als virtuele camera.

Afgelopen vrijdag (2 juni) was het in de V.S. donut dag. ter ere daarvan heeft The Retrologist een serie foto’s verzameld van donut ketens verzameld. Zijn Instagram account is ook de moeite waard.

In het digitale museum van Conservas de Portugal kun je foto’s en afbeeldingen bekijken van conserven: voedingsmiddelen in blik of glazen pot. Uit Portugal dus. Portugal is met name trots op de ingeblikte vis en hebben 15 november uitgeroepen tot de nationale dag van ingeblikte vis. Via Kekness.

ingblikte vis

Playa las Teresitas is het bekendste strand van Tenerife. Dit strand is er niet altijd geweest.. het is kunstmatig aangelegd en bestaat uit Saharazand. In 1953 besloot de gemeenteraad van Santa Cruz om een ​​kunstmatig strand aan te leggen in Las Teresitas en 12 jaar later was dit strand er ook daadwerkelijk. Er moesten plannen worden gemaakt, grond worden onteigend en er moest ook een golfbreker worden gebouwd. In totaal was er 270.000 ton Saharazand nodig voor een strand van 1,3 kilometer lang en 80 meter breed. Via Amusing Planet en Tenerife Connect.

Om beton te maken heb je zand nodig. Maar daar is steeds meer een tekort aan. Siswanti Zuraida, onderzoeker aan de Universiteit van Kitakyushu in Japan, vond een oplossing, namelijk luiers. je kunt dat gereinigde en versnipperde luiers gebruiken als vervanger van zand. Om dit te test gebruikte Zuraida de luiers van haar eigen kinderen. En het werkte. De luiers kunne wel tot 40 procent van het zand vervangen dat gebruikt wordt in beton. Via Scientifc American.

luier