Opmerkelijke Zaken, week 22 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 22 – 2021 gaat het over zeldzame boeken en manuscripten, het broodclipjes alfabet en een geniale uitvinding uit 1775 die we nog steeds hard nodig hebben. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op Car Design History is een een mooie verzameling Italiaanse auto’s te vinden.

Wil je een stukje van de Utrechtse Dom kopen? Dat kan! De Domtoren staat tot en met 2024 in de steigers voor restauratie. Al het het restmateriaal van de restauratie van de Domtoren kun je kopen. En met een lot voor slechts €2,50 maak je kans op een origineel ornament. Op de site Van Dom Tot Steengoed vind je meer informatie.

Hou je van zeldzame boeken en manuscripten? Kijk dan eens op Incunabula Forum. Dit is een platform voor boekenliefhebbers die van bijzondere boekwerken houden.

Op Beat of The Day is een community voor muzikanten. Heb je ooit willen jammen met mensen over de hele wereld? Dat kan heel eenvoudig. Upload eenvoudig een nummer waar je aan werkt, en iedereen op de site kan je nummer downloaden en er een remix van maken: een nieuw nummer gebaseerd op het origineel met allerlei extra toevoegingen, zoals een nieuwe drumpartij of een extra zangriedeltje zingen.

Het gebied van de Noordzee voor de Belgische en Nederlandse kust is een van de drukste zeeën ter wereld. In de Belgische territoriale wateren is het zelfs zo druk dat er aan de monding van de Schelde richting Rotterdam en Antwerpen, meer zeeverkeer is dan zowel het Panamakanaal als het Suezkanaal. In het magazine de Tijd is dat heel mooie in beeld gebracht,

Vier zeepaardjes die sinds begin dit jaar bij Ecomare werden verzorgd, zijn teruggebracht naar zee. Op een diepte van zo’n 5 meter werden ze tussen het wier losgelaten.

Broodclipjes zijn er niet alleen om plastic zakjes mee dicht te maken. Je kunt ze ook toepassen in allerlei creatieve zaken. Zoals het broodclip alfabet van David bijvoorbeeld.

broodclip alfabet

Elke keer dat je naar het toilet gaat, moet je Alexander Cumming toch echt even bedanken. Cumming was een horlogemaker uit Londen én d de uitvinder van het doorspoelbaar toilet. In 1775 kreeg hij octrooi op dit ‘doortreksysteem’. Zijn systeem was geniaal: de ontlasting werd weggespoeld met schoon water en de sifon, een S-vormige pijp zorgde ervoor dat er een barrière van schoon water was tussen de wc-pot en het riool. Door die sifon kwamen er geen geuren uit het toilet omhoog, waardoor het mogelijk was om ook binnenshuis een wc-pot te installeren. Bronnen: 99 % Invisible, National Geographic

sifon
De sifon: Bron afbeelding Wikipedia

The End