Opmerkelijke Zaken, week 21 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 21 – 2021 gaat het over circulair drummen, het Suezkaal en de film Obaida over een Palestijnse jongen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

aRty face vertaalt pixels naar data visualisaties.

Met deze drum circle kan je circulair drummen en met Trombone.js kan iedereen trombone spelen. Online wel te verstaan

Hoe gedraag je je in het openbaar? Best een lastige kwestie, waar ze in 1663 ook al het hoofd over braken. In Ask the Past wordt het antwoord gegeven en het verschilt niet zo heel erg veel van onze huidige regels. Alleen was het in 1663 onbeleefd om met gestrekte armen te lopen en die armen flink heen en weer te bewegen.

De strijk wacht.

Het is echt heel bijzonder: een laptop, waarmee je overal kan werken. En je kan er zelfs een mail mee versturen. Dan heb je wel een modem nodig. Tony Bastable vertelt over de kunst van het emailen. het is 1984. Nog geen eens zo lang geleden.

Het Suezkanaal dat werd geopend in 1869 is misschien een wonder van moderne techniek, maar daarvoor bouwde men ook al kunstmatige waterwegen. In 500 voor Christus begon met al met een kanaal tussen de zeeën. Het gebeurde door de Perzen onder leiding van Darius de Grote Darius liet een kanaal graven van de Nijl tot de Rode Zee, zodat Perzische handelaars van Persis tot de Middellandse Zee konden varen. En ook de Perzen waren niet de eersten. Het begon namelijk allemaal met farao Necho II die van 610 tot 595 voor Christus aan de macht was. Necho II begon met de aanleg van het kanaal en het werd voltooid door koning Darius. Daarom wordt deze waterweg ook wel het oude Suezkanaal of Necho’s kanaal genoemd. Via Amusing Planet en Wikipedia. Bekijk hieronder twee video’s over dit kanaal.

De film Obaida dateert uit 2019, maar is super actueel. Deze korte film van Matthew Cassel gaat over een Palestijns jongere genaamd Obaida Akram Abdurahman Jawabra. Hij wordt door Israëlische militairen gearresteerd en wordt vastgezet in een Israëlische militaire gevangenis. Zo’n 700 Palestijnse jongeren overkomt dit jaarlijks. Obaida kwam vrij., maar is onlangs overleden. Hij werd afgelopen 17 mei doodgeschoten door het Israëlische leger op 17 mei. Bron: The Scarf. Bekijk de film hieronder.