Opmerkelijke Zaken, week 2 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 2 – 2023 gaat het over balanceren als kunst, papieren computers en een laboratorium voor aankomende architecten. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

119 dingen die een punkist moet weten.

Luister naar 10 hele bijzondere innovatieve muziekinstrumenten.

Obsolete media is een online museum van gegevensdragers die in de vergetelheid zijn geraakt.

Manila Folders is het muziekarchief van Matthew Smith. Elke week een lijstje met alle muzieksoorten, clips en alle andere muziekdingen.

De Sollicitaxi: stap in de taxi en solliciteer. Fletcher zoekt mensen voor een nieuw hotel.

De International Crisis Group heeft een interactieve storymap gepubliceerd die 10 plekken op de wereld in kaart brengt waar conflicten gaande zijn of op korte termijn kunnen uitmonden tot een een crisis. Blader door Ten Conflicts to Watch in 2023 en krijg een online rondleiding over de helse gebieden op aarde.

Wegwezen en snel….

Wang Yekun uit Hongkong is een balanceer kunstenaar. Hij probeert van alles op elkaar te stapelen. Flessen, stoelen, gereedscap, wielen en nog veel meer. Als het bouwwerk in evenwicht is, blijft het staan, maar als het uit balans is, dan stort het in elkaar. Hieronder wat voorbeelden.

Designer Rocky Bergen maakt replica’s van papier van oude computers. In zijn collectie heeft hij een Amiga 500, een Apple II en een Atari 520 ST. Het leuke is dat je deze computers zelf thuis na kunt maken. Je kunt een vouwmodel downloaden en zelf verder in elkaar knutselen.

Poly Canyon is een laboratorium voor aankomende architecten. Het maakt deel uit van de California Polytechnic State University. Hier mogen studenten experimenteren met nieuwe materialen en bijzondere ontwerpen. De bouwwerken staan er nog steeds en Poly Canyon is open voor publiek.

Nog meer bijzondere architectuur vind je op de site van Institute of Nomadic Architecture. Hier vind je bouwwerken van inheemse nomaden in onder meer Ethiopië Siberië, Tibet en Iran. Heel veel tenten, hutten, yurts en woonwagens. Check de gallerie en de twee filmpjes hieronder.