Opmerkelijke Zaken, week 2 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 2 – 2020 gaat het over een bordvol plastic, chili con carne, kevers, broodclipjes en Canadese foto’s. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Met Dominik’s moving dots animation-generator kun je van gewone foto’s een bewegend gifje maken.

Een bordjevol met plastic. Bekijk deze visualisatie van het microplastic dat we eten. Dat is elk jaar 250 gram: een bord vol!

Op de OpenStreetMap haiku worden Engelstalige haiku’s (gedichten) gegenereerd, op basis van een plek op de kaart.

Het broodclipje is zulk gemeengoed, dat bijna niemand de genialiteit ervan in ziet. Het broodclipje is er gewoon. En wist je dat deze sluitingen ook wel occlupanida worden genoemd?

broodclipje
Broodclipjes in soorten, maten en kleuren. Bron afbeelding: Laser Burners via Flickr

Op Typisch NL stond een bericht over een lijst met recepten, waar Nederlanders in 2019 online naar zochten. Niet gourmetten stond bovenaan maar het meest ‘Hollandse recept’ bleek chili con carne.

 Typisch Nederlands
Typisch Nederlands: Chili con carne. Bron afbeelding: homecooked by deedee via Flickr

Als mensen foto’s van chimpansees op Instagram posten, plaatsen ze dan foto’s waarop de rechterwang van de chimpansee of juist de linkerwang is afgebeeld? Een bijzondere vraag waar Annukka Lindell, docent psychologie La Trobe University, Bundoora in Australië, in 2019 een onderzoek naar uitvoerde. Het antwoord: de linkerwang heeft de voorkeur. Lees er hier meer over.

Een peinzende chimpansee. Bron afbeelding Valerie via Flickr

Pasta Grannies zijn oma’s die pasta maken. Kijk maar eens naar het filmpje van Angela. Zij maakt busiate. Dit is een typische Siciliaanse pastasoort in de vorm van een kurketrekker

De kunstenaar Zoer vormde een sloperij van Frankrijk om tot een kleurenpalet bestaande uit 144 kleuren op 144 autowrakken.

Studie van de kevers in iets meer dan 1 minuut

Add a little Canada to your website is het motto van de Canadese foto’s die je vindt op Cira. Deze club heeft een Canadian Stock Photo library online gezet met gratis foto’s van stoere houthakkers, bier, ahornsiroop en ijshockey.

Een echte Canadese foto. Bron afbeelding: Cira

Op India Street Lettering documenteert Pooja Saxena straatbelettering, bewegwijzering en andere typografie in India.

India street lettering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *