Opmerkelijke Zaken, week 19 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 19 – 2024 gaat het over drinkbekers, Bach op de synthesizer, een rijdende bioscoop en de bouw van elektriciteitsmasten. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op Instrument Playground kun je muziek met behulp van AI maken op wel 100 instrumenten . Op een kalimba bijvoorbeeld of op een ukelele. Kies een muziekinstrument dat je wilt bespelen en er volgt een een geluidsfragment van 20 seconden voor je dat gebaseerd is op dit instrument. Je kunt diverse stijlen kiezen, zoals vrolijk, romantisch of verdrietig.

Om drinkpartijen in het oude Griekenland extra feestelijk te laten zijn, bakten de pottenbakkers uit Attica drinkbekers, zogenaamde rhytha met ezelskoppen. Deze grappige bekers gaven gebruikers de indruk dat ze tijdens het drinken een dierenmasker droegen. Onderstaande rhyton werd gemaakt in de periode 480-470 voor Christus.

Rhyton
Rhyton in de vorm van de kop van ezel. Afbeelding via Wikipedia

Op 27 april 1969 presenteerde Leonard Bernstein de Kleine Fuga in G klein van Bach. Dit keer uitgevoerd op de Moog Synthesizer. Deze synthesizer bestond was toen enorm groot en bestond uit diverse modules die met kabels aan elkaar waren verbonden. Pas een jaar later verscheen de handzamere Minimoog.

Missioned Souls is een familieband uit de Filipijnen. Ze spelen covers. Hieronder Come On Eileen. Ze hebben nog veel meer liedjes gemaakt. Bekijk ze op hun YouTube playlist

Filmpje uit 1966, waarin de bouw van elektriciteitsmasten in beeld is gebracht. Een gevaarlijke klus.

De Fiat Cinemobile 1929 was een mobiele bioscoop en bood plaats aan maximaal 20 personen en had een ingebouwde generator om de projectoren van stroom te voorzien. Deze cinemobile werd ook gebruikt door het fascistische regime in Italië om de propaganda mee te verspreiden.

@dxmthl heeft een uitgebreide uitlegvideo gemaakt over de Breakcore, DnB, Jungle & Breakbeat Hardcore. Wat houden die stijlen in en hoe verschillen ze van elkaar?