Opmerkelijke Zaken, week 19 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 19 – 2022 gaat het over cookies, chips, flappers en een lettertype gemaakt door bomen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Carbolytics is een project op het snijvlak van kunst en onderzoek dat de CO2-kosten van tracking cookies meet.

Met wie breng je het meeste tijd door, naarmate je ouder wordt? In deze mooie interactieve staafdiagram op Flowing Data zie ej het antwoord.

Lay’s Around the World is een website met een verzameling van de vele smaken van deze chips uit alle hoeken van de wereld.

Als je luistert naar je favoriete artiest, welk drankje kun je er dan het beste bij drinken? Drinkify geeft advies.

Op Wikipedia staat uitgelegd wat een flapper is. Een flapper was in de jaren 1920 een nieuwe generatie zelfbewuste vrouwen die hun haren kort knipten in een bobkapsel, naar jazz luisterden en minachtend deden over dat wat toentertijd als acceptabel en gangbaar gedrag werd gezien. Flapper-girls droegen zware make-up, korte rokken, dronken stevig, rookten, reden auto en gingen makkelijker dan gangbaar om met seks. Op onderstaande ingekleurde video uit 12 mei 1929 zie je de flappers in actie.

Ontwerper Bjørn Karmann heeft een nieuw lettertype ontworpen in samenwerking met een boom. Het heet Occlusie Grotesque. Het is een experimenteel lettertype dat in de bast van een boom is gekrast. Naarmate de boom groeit, vervormen de letters. Ieder jaar is het lettertype dus weer anders. Bekijk hieronder joe de letter a steeds weer veranderd.

BeamNG maakt simulatiesoftware en gebruik dat weer voor hun BeamNG.drive game. In dat spelletje kun je in auto’s rijden en kijken wat er gebeurt als je een botsing maakt, als er een gat in de weg zit of als je over boomstammetjes moet rijden. Bekijk hieronder enkele video’s. Op het videokanaal van BeamNG vind je er nog veel meer.

Kunstenares Kelly Heaton maakt vogels van elektrische printplaten. Deze vogels zijn onderdeel van haar Circuit Garden project. De printplaten bootsen het geluid van het getjilp van vogels prachtig na. Bijzonder is dat printplaten op zichzelf staande geluidsgeneratoren zijn. Het is 100% analoog: er komt geen geluidsopname of software aan te pas. Bekijk de vogels op onderstaande video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *