Opmerkelijke Zaken, week 17 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2024 gaat het over een wiskunde tentoonstelling, gratis wijn, origami kunst en the making of een fenakistiscoop. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Bekijk de bomen van New York City op deze kaart.

History of Mathematics is een virtuele interactieve tentoonstelling over wiskunde van het National Museum of Mathematics in New York City. Wil je meer weten over tellen, rekenen, algebra, priemgetallen, surf dan naar de deze wiskunde tentoonstelling.

Gratis een fles wijn bij je diner? Dat kan in restaurant Al Condominio in de Italiaanse stad Verona. Jje moet dan wel je telefoon tijdelijk afgeven. Doel van deze actie is om gasten meer met elkaar te laten praten in plaats van dat ze voortdurend op hun mobieltje kijken. Via The Guardian

Naar welke akkoorden en tabs zoeken gitaristen wereldwijd het meest? Wood & Fire, een muziekstudio heeft het onderzocht aan de hand van de zoekopdrachten in Google. Ze hebben alle zoekopdrachten naar akkoorden en tabs uitgeplozen en geanalyseerd. In totaal werden 271 nummers en 2.314.336 Google-zoekopdrachten in kaart gebracht. En wat denk je stond in Nederland op nummer 1? Dat si Hotel California van de Eagles. Saai! Via Tsjakka Boem Boem.

In dit digitale tijdperk, zie je steeds minder analoge klokken. Dat zijn klokken die tikken en wijzers hebben. Om deze analoge klok te eren heeft Moss and Fog een pinterest board gewijd aan dergelijke klokken.

analoge klokken

Goran Konjevod is hoogleraar wiskunde en informatica. Zijn hobby is origami. Hij vouwt papier tot abstracte vormen en combineert kleuren, vormen en texturen tot de mooiste kunstwerken. Check zijn site voor een overzicht.

Yohei Kisanuki, ook bekend als LimbaTrip, tekent frame na frame van een fenakistiscoop. Dit is een zoötroop-achtige draaiende papieren schijf. Deze schijf heeft hij vastgezet met kleine magneten . Uiteindelijk wordt al dit tekenwerk een video getiteld Climbers, Dancing, and Walking. Bekijk hieronder de making of van die video.