Opmerkelijke Zaken, week 17 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 17 – 2024 gaat het over infrastructuur, twee liederen, de Japanse schoonmaakcultuur en reparaties van voertuigen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Leuk, deze avatar maker.

Er is een museum voor alles. Ook voor vochtige doekjes. Bekijk het Moist Towelette Museum.

Open Infrastructure Map is een die de infrastructuur wereldwijd laat zien En met infrastructuur wordt bedoeld de energiecentrales, de bekabeling voor transport van elektriciteit en data.

Schoonmaken hoort erbij in Japan. Dat wordt je al heel vroeg geleerd. Thuis en natuurlijk op school. Aan het einde van de dag, moet het klaslokaal er fris en fruitig uitzien. Bekijk deze minidocumentaire over de Japanse schoonmaakcultuur.

Een ocarina is een fluit die meestal gemaakt wordt van aardewerk. Maar tegenwoordig zie je hem a kan van metaal en plastic. In deze Koreaanse fabriek worden ze van klei gemaakt. Bekijk hieronder hoe dat in zijn werk gaat.

Discover Manufacturing is een videokanaal, waarop je heel veel filmpjes vindt van de reparatie van bussen, auto’s, motoren en meer. En die reparaties worden allemaal met de hand uitgevoerd. Neem de tijd want de filmpjes duren lang.

Design en breien hebben meer met elkaar te maken dan dat je denkt. Rüdiger Schlömer bewsijt dit met Type Knitting. Op deze site laat hij de synergie tussen grafisch ontwerp en de ambacht van het breien.

breien

De video toont twee vrouwen die om de beurt een eigen lied zingen in hun eigen taal en die twee liederen vloeien heel mooi samen. Sofia Adriana (rechts) zingt een traditioneel Spaans dat vroeger werd gezongen tijdens het bakken van brood, genaamd Panadera. De Palestijnse zangeres (links) Terez Sliman zingt Ya Talleen Al Jabal. Dat nummer werd tijdens de revolutie van 1936 door Palestijnse vrouwen gezongen voor hun gevangengenomen geliefden die in de gevangenissen vastzaten. Hiermee probeerde de vrouwen hen in codetaal te te vertellen dat snel zouden worden bevrijd..