Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2024 gaat het over vinyl vaktaal, kwispelende honden en gewervelde dieren. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Wat is een unipak hoes of een obi en wat is een digipack of een cut out? Het is cd jargon en vinyl vaktaal. En heel veel begrippen zijn uitgelegd op Boekenblues.

Duitse museummedewerker en amateur kunstenaar wilde ook wel een beroemd worden. En dat deed hij door zijn eigen kunstwerk in de Pinakothek der Moderne in München te hangen. Volgens hem zou het niet misstaan tussen de werken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Paul Klee en Andy Warhol. Maar helaas de medewerker werd betrapt en er hangt hem nu een gevangenisstraf boven het hoofd. Via Smithsonian Mag.

Waarom kwispelen honden met hun staart? Dat is de vraag waarop onderzoekers Silvia Leonetti en collega’s in Nederland, Italië, Oostenrijk, de VS en Denemarken antwoord op proberen te krijgen. Maar helaas ze weten het niet. Wat ze wel weten dat het gekwispel meerdere functies heeft en dat er nog een gat in de kwispelkennis zit. Lees er meer over op Royal society publishing.

Cat Explorer is een leuk spelletje. Je ziet een foto van een beroemd gebouw, met daarvoor een kat. En nu moet je raden waar op deze aardklo0t die kat zich bevindt.

cat explorer

Hond speelt gitaar

Meer weten over gewervelde dieren. Surf dan naar het openVertebrate-project, kortweg oVert. Hier worden gratis, digitale 3D-anatomiemodellen en gegevens van gewervelde dieren aan onderzoekers, docenten, studenten en het publiek.De komende vier jaar zal worden 20.000 in vloeistof geconserveerde exemplaren uit Amerikaanse museumcollecties gescand en wordt 80% van alle gewervelde diersoorten in kaart gebracht.

Het team van Meet Cutes NYC stelt mensen op straat een simpele vraag: “Zijn jullie een stel?” Als het antwoord ja is (en dat is vaak niet het geval), dan wordt er nog een vraag gesteld: “Hoe hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?” En van die verhalen zijn heel veel Je kunt ze hier bekijken