Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2023 gaat het over middelmatigheid, bierpoeder, leugens, data en Tupperware. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

No!

Ooit gehoord van bigorexia?

Draaiende taco’s vind je op tacospin.

Waarom lijkt iedereen en alles op elkaar? En waarom viert middelmatigheid hoogtij: van interieur en auto’s tot mode, architectuur en zelfs mensen. Lees het op The age of average.

Data van Eurostat en strepen… Wat hebben die met elkaar te maken. Nou je kunt bijvoorbeeld aangeven welk percentage van de bevolking van de Europese Unie binnen een streep leeft. Kan ook met een cirkel.

Het is helemaal niet zo moeilijk om een leugen te achterhalen. Je moet gewoon heel goed luisteren naar hoe gedetailleerd en rijk het verhaal is dat mensen vertellen. Dat is de kern van de nieuwe aanpak voor leugendetectie stellen onderzoekers van het Leugenlab van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met onderzoekers van Maastricht University en Tilburg University.

Een Helivector in actie. En dat gewoon midden in New York!

Neem een kijkje in de wonderful world of Tupperware. Een film uit de jaren ’60 over de productie van Tupperware spullen.

Kun je met behulp van water de uitweg uit een doolhof vinden? Kijk naar onderstaande video en vind het antwoord.

Mesmerising flesh is de naam van een een serie kunstwerken van Tamara Kostianovsky. Het zijn bontgekleurd karkassen van textiel die aan vleeshaken hangen. Je ziet nog de ingewanden van tropisch planten waarin bijzondere vogels wonen. Vreemd, eng en mooi tegelijk. Via Thread, Fashion and Costume.

karkassen

Jon Keegan is een onderzoeksjournalist. Voor zijn onderzoeken maakt hij veel gebruik van publieke data en met name visuele data. Hij heeft veel van dit materiaal verzameld op zijn website Beautiful Public Data. Zo vind je een verzameling mugshots, vinnen van dolfijnen, busjes, de zeebodem en crash test films van voertuigen. Hieronder een video.

Met het Neuzelle bierpoeder kun je bier maken. Doe een beetje bierpoeder in een glas water. Even roeren. En klaar is je bier. Proost!