Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 16 – 2022 gaat het over een kattenfilmpje uit 1900, witte auto’s, katten met een hangbuike en waar parkeer je je ruimteschip? Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Iets te vieren? Strooi dan wat confetti!

Drums nodig, check dan Lil Beat Maker.

Laat me raden… is het een? Speel het raadselspelletje Let Me Guess.

Wil je je ruimteschip parkeren? Oefen dan eerst even met Park My Spaceship.

Een ouderwets victoriaans huis wordt een stuk moderner en strakker gemaakt.

Veel huiskatten hebben een hangbuik. We denken dat dit komt omdat ze te dik zijn Dit is niet omdat ze te dik zijn. In het Engels wordt deze hangbuik de primordial pouch genoemd. Dit hangbuikje is er als bescherming tijdens het vechten. Een soort kussen dus. Ook zorgt het rekbare hangbuikje voor extra vel. Hierdoor kan een kat zich volledig verstrekken tijdens het rennen en hoge sprongen maken. Daarnaast geeft de hangbuik de mogelijkheid aan de maag om extra uit te zetten na een copieuze maaltijd. En dat is weer een overblijfsel van de wilde katten. Die moeten soms een prooi in één keer oppeuzelen en daarna soms weer dagenlang zonder eten doorbrengen.

Datagraver heeft op op basis van de open data van het RDW onderzocht hoeveel auto’s met welke kleur er in dat jaar op de weg rijden. In de grafiek is te zien dat de omslag van kleurrijke auto’s naar meer zwart/grijs eind jaren negentig plaatsvond. De laatste jaren zijn witte auto’s weer meer in trek.

Het Manuscript Writing Cafe is een uniek café in Tokio. Het café is er speciaal voor schrijvers. Wanneer een gast binnenkomt meldt hij zijn schrijfdoel aan de manager. Dat betekent dat de gast het aantal woorden dat hij will schrijven, moetn opgeven. Zolang de schrijver dit aantal niet haalt, mag hij het café niet verlaten. De schrijvers betalen bij binnenkomst een entreeprijs en mogen dan onbeperkt koffie bestellen. Via Neonatorama.

Aardappelen timelapse: in dit filmpje wordt er ieder dag, 448 dagen achter elkaar een foto gemaakt van een netje aardappelen. Het resultaat kun je hieronder bewonderen.

De allereerste kattenvideo ooit, werd vermoedelijk opgenomen in mei 1900. In de film speelt Madeleine Koehler met de familiekat,. Deze video is onderdeel van de verzameling films van de gebroeders Lumiere dat bestaat uit 1400 videoclips, opgenomen tussen 1895 en 1905. Deze kattenvideo is ingekleurd.