Site pictogram Pasa Bon !

Opmerkelijke Zaken, week 15 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 15 – 2024 gaat het over walgelijke gerechten, de lamba, bakstenen en de woef express. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Leuk spelletje. WallSmash

Brick Index is een boek over bakstenen uit Engeland. Veel bakstenen werden voorzien van markering zodat je wist van welke bakstenenfabriek ze kwamen.

Voeding is veel meer dan een brandstof om in leven te blijven. Het is ook een culturele uiting en hoewel culturele verschillen ons vaak scheiden en grenzen creëren, kan voedsel ons ook verbinden. Een maaltijd delen is de beste manier om van vreemden vrienden te maken. Maar er zijn ook gerechten waar we van walgen. En voor iemand anders is datzelfde gerecht weer een delicatesse. In het Disgusting Food Museum kun je een tentoonstelling bezoeken met 80 van ’s werelds meest walgelijke gerechten. je vindt er ondermeer Surströmming (gefermenteerde haring uit Zweden), Cuy (geroosterde cavia’s uit Peru) en
Hákarl (oude haai uit IJsland). En wat vind je van Casu marzu. Dat is een schapenkaas uit Sardinië . Het is een kaas die extreem lang moet rijpen, net zo lang tot er larven van de kaasvlieg in nestelen.

Miora Rajaonary is een documentairefotograaf uit Madagaskar. Tegenwoordig woont ze in Johannesburg, Zuid-Afrika. Haar werk legt het hedendaagse Afrika vast. Een van haar laatste series gaat over de lamba. Dat is het traditionele kledingstuk van Madagaskar dat wordt gedragen door mannen en vrouwen. Het is uit een rechthoekig stuk stof dat om het lichaam is gewikkeld. Ze zette de lamba veelvuldig op de foto. C

De ‘Woef Express’ is een hondentrein die rijdt op het terrein van een hondenopvang in Turkije. In deze opvang zitten meer dan 300 gehandicapte honden. De meeste honden zijn verwaarloosd of mishandeld. Ze missen een poot, zijn oud of hebben een slechte conditie. Om ze toch wat van hun omgeving te laten zien, bedacht de eigenaresse een list. Ze bouwde van oude plastic tonnen een wagons en zette die op wielen. Een quat trekt de wagons voort.

Mobiele versie afsluiten