Opmerkelijke Zaken, week 15 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 15 – 2023 gaat het over skateboards, op bezoek bij de wereldzadenbank en het vervoer van 200.000 bomen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Bezoek het museum van de mobiele telefoon.

Setups is een skateboard archief. Je vindt er decks trucks wielen lagers, trucks en andere onderdelen.

De band Оризонт uit Moldavië zingt in 1978 У мельницы. Wat een heerlijke truttigheid!

Muziek met de hogedrukreiniger. Luister naar het nummer van Pressure van het Duitse trio Klangphonics.

De wereldzadenbank op Spitsbergen, ook bekend als Svalbard Global Seed Vault, is een zadenbank op het eiland Spitsbergen. Diep onder de grond in een soort bunker zijn plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen en voedselgewassen opgeslagen. De zadenbank ligtt zich 120 meter diep in een berg vlak bij de plaats Longyearbyen, op een hoogte van circa 130 meter boven zeeniveau. Wil je weten hoe de zadenbank eruit zit. Kom hem dan bezoeken. Dat kan virtueel. Maak een 360 graden tour via Svalbard Global Seed Vault.

wereldzadenbank
De ingang van de wereldzadenbank. Afbeelding via Wikipedia

Hoe zijn de Great Houses van Chaco Canyon in New Mexico gebouwd? De bouwwerken zijn ergens tussen het 850 en 1250 neergezet. Waarschijnlijk heeft de constructie ervan tientallen jaren geduurd. De meeste grote complexen hadden vier of vijf verdiepingen en gemiddeld meer dan 200 kamers. Archeologen doen onderzoek naar de bouw. Zo zijn ze er achter gekomen dat er voor de constructie enorm veel hout nodig is geweest. Er zijn ongeveer 200.000 bomen gekapt voor deze bouwwerken. Al die boomstammen moesten naar die bouwplaats worden vervoerd, die soms wel zo’n 110 kilometer verderop lag. Maar hoe vervoerde men die boomstammen in die tijd? Al onderzoekend kwamen de archeologen erachter dat het niet mogelijk was om zo’n boomstam op je schouder te vervoeren. Ook vonden de wetenschappers draagbanden die gemaakt waren van yuccaplanten. Deze aanwijzing werd in de praktijk getest. Lees er meer over op Ars Technica en check het hieronder op de video.