Opmerkelijke Zaken, week 14 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 14 – 2023 gaat het over een bordspellen, een boombox van porselein en wist je dat bomen met elkaar kunnen praten. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Peel: een drumcomputer

Type-Writer.org viert het bestaan van de typemachine.

Een tekening van Batman of een draak maken? Op deze site kan het online.

Het propje hoort in de prullenbak, best lastig. Probeer het maar eens op Trashloop.

Op the undeniable streetview zie je beelden van de Oekraïne. Voor en na de oorlog.

Locus Ludi gaat over de geschiedenis van de bordspelcultuur in de Grieks-Romeinse wereld. Je vindt hier tal van oude bordspelen die je ook on line kunt spelen.

Whang-Od Oggay is 106 jaar en staat op de cover van Vogue. No nooit heeft Vogue iemand van deze leeftijd op de cover geplaatst. Whang-Od komt uit de Filippijnnen en is een mambabatok-tatoeëerder. Met behulp van een bamboestok, een doorn, water en steenkool zet ze traditionele tatoeages. Ze heeft een eigen pagina op Wikipedia .

Ghettoblasters en boomboxes waren in de jaren 70 en 80 super hip. het waren grote draagbare radio’s, Eigenlijk iconen van de straatcultuur uit die tijd. Keramist Horacio Rodriguez uit Salt Lake City bracht een ode aan de boombox door er tien porseleinen exemplaren van te maken. Rodriguez gaf ze vervolgens aan lokale kunstenaars die ze verder vorm konden geven. het project mondde uit in Boombox Benefit. De 10 boomboxes worden geveild een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel. Je kunt nog bieden. Via Kekness en Umoca.

boombox
boombox

Bomen kunnen met elkaar praten. Op onderstaande video kun je met eigen ogen door de Douglas-sparrenbossen van Canada reizen om te zien hoe bomen met elkaar ‘praten’. Hun geheime communicatie wordt mogelijk gemaakt door ondergrondse relaties met schimmels.

Heb je weinig ruimte en wil je toch af en toe wat meer onderdak hebben. Dan is deze uitklapbare hutje dat zich openvouwt als een accordeon een uitkomst. Meer informatie op IWI.