Opmerkelijke Zaken, week 13 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 13 – 2021 gaat het over de meest zeldzame pasta ter wereld, corona-afval, het object van de week en portretten van wol. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Ligt het schip nog steeds vast? Of is het Suezkanaal weer open voor verkeer?

Op search-record kun je google zoekgeschiedenis is omtoveren tot een gedicht.

Liisa Hietanen breit en haakt mensen. het zijn soms levensgrote dubbelgangers.

Filindeu is een pasta. Misschien is het wel de zeldzaamste pasta ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit de regio Barbagia op Sardinië. Het wordt gemaakt van griesmeeldeeg, waarvan zeer dunne draden worden gemaakt. De pasta ziet er uit als lappen textiel Filindeu betekent letterlijk ´de draden van God´ en er zijn nog maar drie vrouwen ter wereld die over de vakkundigheid beschikken om deze pasta te maken. Bekijk in onderstaand filmpje hoe Filindeu wordt gemaakt.

Corona-afval doodt dieren over de hele wereld. De mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen, zijn juist gevaarlijk voor de dieren om ons heen. Ze raken er verstrikt in of komen gevangen te zitten in het corona-afval. Ook zijn er dieren die het afval gebruiken als nestmateriaal. Een groep Leidse biologen wil weten hoe groot het probleem precies is en heeft een website gebouwd waar mensen hun waarnemingen over corona-afval te delen. Wil je meedoen, dan kun je op de website Covidlitter meldingen toevoegen.

De Object van de Week-blog is geschreven medewerkers van het Cooper Hewitt Design Museum in Manhattan, New York Wekelijks verschijnen er artikelen over onderzoek naar een object uit de museumcollectie. Het is een ontdekkingstocht door de wereld van design, grafisch ontwerp, interieur en nog veel meer.

Ook zijn er dieren die het afval gebruiken als nestmateriaal,Kunstenaar Salman Khoshroo maakt geweven wollen portretten. het lijkt wel op hij beeldhouwt met wol of op 3D schilderijen. Hij weeft, knoopt en omwikkelt plukjes wol tot driedimensionale sculpturale bustes. Bijzonder is dat de portretten zoveel emotie uitdrukken. Via Design Boom en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *