Opmerkelijke Zaken, week 12 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 12 – 2023 gaat het over vloerschilderingen, burgerlijke vrijheden, kunst van doodgewone dingen en wilde dieren van karton. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Een eigen kalimba liedje maken? Dat kan op kalimba.live.

De burgerlijke vrijheden komen in de hele wereld steeds meer onder vuur te liggen. Volgens Civicus Monitor, die de burgerlijke en democratische gezondheid in de hele wereld volgt, is de burgerlijke vrijheid in de VS, Frankrijk en Spanje afgenomen en wordt deze in het Verenigd Koninkrijk belemmerd. Nederland doet het gelukkig nog goed en scoort 87 punten van de 100.

Tekenfilmpjes maken gaat tegenwoordig digitaal. Maar in de jaren ’50 ging dat allemaal nog met der hand. Bekijk hieronder een video hoe Disney animaties maakte in die tijd.

Tatsuya Tanaka maakt mini kunst van doodgewone dingen. Van plastic bestek bijvoorbeeld, of van plakbandrolhouders of een blikje nivea.

De Spaanse kunstenaar Javier de Riba is het brein achter het Floors Project. met behulp van stenciltechnieken, maakt hij prachtige vloerschilderingen die op klassieke mozaïeken lijken. De Riba doet dat niet niet alleen, maar werkt hierbij samen met de lokale gemeenschap.

Meer dan 100 jaar gelden, in 1920, verscheen de film The Making of an American. De educatieve film gaat over een Italiaanse immigrant die zijn weg in Amerika moet vinden. Best lastig als je geen Engels spreekt. Na teleurstellingen en tegenslagen, besluit de man taalles te gaan volgen. En vanaf dat moment gaat het bergopwaarts met hem en beklimt hij de ladder van succes.

Kunstenaar Josh Gluckstein maakt wilde dieren van gerecycled karton. Van olifanten, leeuwen en schildpadden, tot nijlpaarden orang oetans en schubdieren.

Het Statue of Unity in Gujarat, India is het grootste standbeeld ter wereld. Het is 182 hoog en werd in 2018 opgeleverd. Op de video hieronder zie je hoe het gebouwd werd.