Opmerkelijke Zaken, week 11 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 11 – 2023 gaat het over speelgoedauto’s pop-upboeken, de voetbril en feminisme uit 1906. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op de website Rotating Sandwiches zie je broodjes en sandwiches rondjes draaien.

Read Jpeg is een magazine over hedendaagse cultuur. Zonder tekst en alleen afbeeldingen. De onderwerpen variëren en het magazine verschijnt onregelmatig.

Een dag aan het strand zag er in 1921 heel ander uit dan nu. Kijk maar naar onderstaand filmpje Strandleven Hoek van Holland.

Grafisch vormgever en webdesigner PaperPaul is een’ Paper Engineer’. Dat is iemand die graag knutselt met papier en pop ups maakt. Hij verzamelt pop-up boeken en maakt nu meme-kaarten.

Patrick Gutenberg verzameld sinds 2013 speelgoedauto’s. Hoe meer ze gehavend zijn , hoe beter. Op de website Die Blechlawine stelt hij ze tentoon. Je vindt daar meer dan 1000 voertuigen uit de periode 1950 -1990 die zijn gesorteerd op onder meer kleur en schade. Hij maakt van elke speelgoedauto een foto. Die foto’s maken niet alleen de fotograaf blij, maar ook zijn schare fans.

speelgoedauto

Tchiks guitars heeft een gitaar gebouwd van Ikea meubeltjes. Bekijk de video hieronder.

In 1966 werd in Japan een aantal unieke en ongebruikelijke zonnebrillen op de markt gebracht die wereldwijd de aandacht trokken van modeliefhebbers. Deze zonnebrillen waren anders dan anders. Denk bijvoorbeeld aan de limoenbril en voetbril.

zonnebril

Marie Paccou, maakt hypnotiserende paraplu’s die als je ze ronddraait, bewegende beelden tonen. Paccou noemt deze paraplu’s Umbrellotrope, naar de zoötroop. Bekijk hieronder twee filmpje. Als eerst zie je de hommage aan Keith Haring. In het tweede filmpje wordt de Red Gabbage rondgedraaid

De Franse film Les Résultats du féminisme’ uit 1906 laat zien waar vastgeroeste rolpatronen toe leiden. De film was van de hand van Alice Guy Blaché. Zij was de eerste vrouwelijke regisseur in de filmgeschiedenis en eigenaresse van één van de grootste filmstudio’s. De film was een parodie op de heersende man-vrouw rolverdeling in die tijd.