Opmerkelijke Zaken, week 10 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 10 – 2022 gaat het over een sneeuwbalgevecht uit 1897, servies met mieren, de lelijkste kleur ooit en telefoongerinkel. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Sterren

Het Rotterdams ABC

Architecture Dictionary is een woordenboek voor architect en met uitleg van allerlei termen en begrippen die de gebouwde wereld om ons heen beschrijven.

Op de website de geschiedenis van de ringtones vind je het telefoongerinkel door de jaren heen. Van de telefooncentrales van de jaren 1870, de touchtone-telefoons van de jaren ’60 tot het gebel van de huidige smartphones. Duidelijk is dat elke telefoon geluid maakt, maar dat het gerinkel telkens weer veranderd.

Het nieuwe seizoen Beleef de Lente Vogelbescherming Nederland is van start gegaan. Op de site van Beleef de Lente kun je het paar- en broedseizoen van de steenuil de ooievaar en andere vogels volgen. Vorig jaar keken maar liefst 1,7 miljoen mensen via de camera’s naar de vogels.

Warka Watertorens zijn mistvangers waarmee kleine hoeveelheden water uit de atmosfeer kan worden gehaald. De Warka Watertorens zijn ontworpen door architecten Atruio Vittori en Andreas Vogler en kunnen worden gebouwd met lokale technieken en lokale natuurlijke materialen. Super low tech!

 Warka watertoren

De watertoren worden gebouwd aan de hand van computergegenereerde ontwerpen. Deze zijn open-source, zodat iedereen over de hele wereld kunnen leren hoe ze deze toren moeten bouwen en de ontwerpen kunnen aanpassen aan hun eigen behoeften.

Luister naar 600 liedjes van 1990 tot 1999 die in een 34 durende video aan elkaar gemixed zijn.

Pantone 448 C wordt omschreven als grauw donkerbruin en wordt beschouwd als de lelijkste kleur ter wereld. Omdat het zo’n nare kleur is, gebruikte men het in Australië 2016 voor tabaks- en sigarettenverpakkingen. Aanvankelijk noemde het Australische ministerie van Volksgezondheid deze kleur olijfgroen, maar de Australian Olive Association kwam in opstand tegen deze naam. Bronnen: Dense Discovery en Wikipedia

Kunstenares Evelyn Bracklow beschilderd servies met mieren. Via Escape Kit.

Een sneeuwbalgevecht: De film is opgenomen in 1897 en is later ingekleurd.

https://www.youtube.com/watch?v=UaYfi-A7xY0&t=5s

Julia Haman borduurt op laarzen.