Opmerkelijke Zaken, week 1 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 1 – 2020 gaat het over een regenboog huis, een bijzondere piano, vliegveld codes en kauwgum verpakking. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken, week 1 – 2020

Alles wat je wilt weten over Afrika, is verzameld in de Africamap. Een project van de Harvard University.

Wil je weten hoe muziek werkt? Volg dan de interactieve lessen muziektheorie Op How Music Works.

Wat deed David Bowie toen hij jouw leeftijd had? Check het op What dit Bowie Do?

Wetenschappers met mooie weelderige haardos zijn verenigd in een club: de Luxuriant Flowing Hair Club for Scientists.

Bite Me is doodgewone kauwgum in een bijzondere verpakking en met gekke teksten. De verpakking is een ontwerp van Zoe Schneider

Elke luchthaven heeft een unieke drieletterige IATA-code. Dat is een code die is ontworpen om ieder vliegveld ter wereld herkenbaar te maken. Sommige zijn logisch als je de stad of de naam van de luchthaven kent. Andere codes zijn lastig te herleiden. Op de site Airport codes wordt alles uitgelegd.

De Spaanse straatkunstenaar Okuda San Miguel versierde in Arkansas een oud huis en toverde het om tot een kleurrijk, geometrische kunstwerk. Dit regenboog huis maakt deel uit van Unexpected Festival.

regenboog huis
Afbeelding via Toxel

In 1994 ging Reuben Margolin op zoek naar Utopia. Hij reisde per tafel.

op zoek naar Utopia

Op 19 september 1989 vloog UTA-vlucht 772 vanuit Brazzaville in Congo naar Parijs. Kort na de start explodeerde het vliegtuig boven Niger in de Sahara. Er kwamen 170 mensen om. Zes Libiërs zouden een bom in een koffer hebben gestopt. Ze werden. Nabestaanden ontvingen een schadevergoeding van Libië. In 2007 gebruikten ze dit geld om een ​​gedenkteken te bouwen op de plek waar het vliegtuig neergestort was. Ze maakten met donkere stenen een cirkel met daarin het silhouet van het vliegtuig. Op Google Earth is het gedenkteken goed te zien.

Het Jankó-klavier is een bijzondere piano met zes rijen toetsen. Dit bijzondere klavier is in 1882 ontwikkeld door Paul von Jankó (1856-1919). Door de constructie zijn er voor iedere toon drie aanslagplekken mogelijk, waardoor het makkelijker te bespelen zou zijn. Met name grote akkoorden zouden veel makkelijker te spelen zijn. Bekijk het Jankó-klavier op onderstaande video.

Brylcreem reclame uit de jaren ’50. Als je haar maar goed zit!

I adore me, don’t you?, Eartha Kitt.

Luister naar I Want to Be Evil uit 1953.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *