Omerkelijke Zaken, week 35 – 2023

Opmerkelijke Zaken, week 35 – 2023 gaat het over een persoonlijk Rijksmuseum, #gravetok, de reuzen van de oceaan en kauwgum van 5700 jaar oud. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Optische illusies verzameld op Optical Toys.

Het dashboard voor klimaat dashboards is Climate Dashboard Dashboard.

Rijkscollection is een persoonlijk virtueel museum met schilderijen uit het Rijksmuseum.

Check deze muzikale klok die nummers speelt met de huidige tijd in de titel van het nummer.

Nieuwe rage op Tiktok: #gravetok influencers. Deze Tiktokkers plaatsen video’s van zichzelf waarin ze begraafplaatsen bezoeken en grafstenen schoonmaken. Ook maken ze recepten die op grafstenen staan.

Meer dan 3 uur kijkplezier op deze Abstract Liquid Background Video.

Op Ocearch- Fact over fear vind je nieuws over reuzen van de oceaan. Het gaat om onder meer dolfijnen, zeeschildpadden en haaien. Waar zijn de dieren gesignaleerd , hoe groet zijn ze, is het een maantje of vrouwtje en nog vragen geeft deze site antwoord. Ook kun je individuele dieren volgen. Haai Rose bijvoorbeeld is op 25 augustus 2023 gesignaleerd werd aan de oostkust van de VS. Rose, een vrouwelijke haai van 3,15 meter en 272 kilo zwaar.

De kauwgom, zoals we die nu kennen wordt gemaakt van polyisobuteen en polyvinylacetaat. De oudst bekende kauwgum is een 9000 jaar oude berkenharsbol met honing uit het stenen tijdperk die in 1993 in Zweden werd gevonden. Een paar jaar geleden werd een heel oud stukje kauwgum gevonden. Dit keer in Denemarken en deze kauwgum is ongeveer 5700 jaar oud. Uit dit stuk kauwgum is heel informatie te achterhaald. Zo is erfelijk materiaal van de kauwgumkauwster gereconstrueerd en weten we dat ze blauwe ogen, donker haar, een donkere huidskleur had. Ook zijn de microben die in de mond van deze vrouw leefden geïdentificeerd en kon zelfs het menu van een prehistorische maaltijd (hazelnoten met eend) worden achterhaald. Via Smithsonian Mag en Kijk Magazine.

Martin Jarrie is een Franse kunstenaar. Hij maakt illustratie en schilders. Ook maakt hij 3D kunst,waarin hij karton en multiplex gebruikt. Deze serie heet Volume. Hieronder een aantal voorbeelden uit deze serie.

Volume

Volume

Volume

Mannen die naar gaten in de weg kijken.