Opmerkelijke Zaken, week 10 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 10 – 2023 gaat het over sigarettenrook, vliegtuigongelukken, moeilijke namen en een mooie ezel. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Zelfs als je niet rookt, adem je toch sigarettenrook in. Een niet-roker uit Dhaka, Bangladesh ademt per jaar de rook van 1176 sigaretten. In Nederland is dat 147 sigaretten per jaar. Bekijk het kaartje op Vivid Maps.

Plane Crash Info geeft heel veel informatie over vliegtuigongelukken Waar en wanneer het ongeluk heeft plaatsgevonden en hoeveel mensen zijn verongelukt. Ook over de oorzaak en het aantal vliegtuigongelukken.

De reissite Fodor’s Travel heeft een lijst opgesteld waar je beslist niet naar toe moet gaan met vakantie: De No List 2023. het gaat om prachtige natuurgebieden die wel even zonder het bezoek van al die toeristen kunnen en culturele hotspots die worden geplaagd door massatoerisme en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Ook op de lijst staan locaties over de hele wereld die last hebben van de watercrisis. Op de lijst staan onder meer Amsterdam, Venetië en Antartica.

Met AI Nirvana songs componeren?het kan! Op basis van 10 seconden van nummer Francis Farmer, werd met behulp van kunstmatige intelligentie de rest van de track ‘gecomponeerd’. Klinkt nog eens zo slecht. Luister zelf maar.

In 1981 toen er nog geen internet was en toen de computers nog zo groot waren als een koelkast, werd geëxperimenteerd met digitale kranten. Bekijk de reportage hieronder.

Probeer deze namen maar eens uit te spreken. Is niet te doen! Luister hieronder naar de namen van de Hadzabe kids.

The Private Life of a Cat is een experimentele zwart-witdocumentaire uit 1944 van filmduo Alexander Hammid en Maya Deren. De film gaat over de liefde tussen een kater en een poes. De liefde wordt bezegeld met een nestje kittens.

Mooie ezel