Stradivarius viool

Waarom is een Stradivarius viool zo enorm kostbaar?

Waarom is een Stradivarius viool zo enorm kostbaar? In 2011 werd een Stradivarius viool in perfecte staat verkocht voor $15,9 miljoen. En in 2014 werd een Stradivarius op een veiling aangeboden voor $45 miljoen. De viool werd uiteindelijk niet verkocht, maar het geeft wel aan welke bedragen er worden betaald voor zo’n super viool.

Het geheim van een Stradivarius viool?

Waarom worden er dergelijk hoge bedragen betaald voor een Stradivarius? Natuurlijk het is een de beste viool ter wereld. Waarom deze viool zo’n subliem geluid produceert, is een groot mysterie. Bovendien is het een schaars product. Er zijn miljoenen violen in omloop die in fabrieken in elkaar worden gezet. Maar Stradivarius bouwde samen met zijn zonen slechts zo’n 1100 instrumenten waarvan er nog maar zo’n 650 over zijn. Ook is een Stradivarius viool een historisch object. De instrumenten zijn circa 300 jaar oud en Stradivarius combineerde artistiek vakmanschap, zakelijk instinct en toewijding om deze muziekinstrumenten te bouwen.

Stradivarius viool
De Gould viool uit 1693. Bron afbeelding: Wikipedia

Maar is een Stradivarius viool ook daadwerkelijk zo’n goede viool? Is het de klank en Stadivarius gewoon een geniale vioolbouwer? Wat is het geheim van een Stradivarius? Op het Strijkersforum wordt hierop het geheim van Stradivarius onthuld. Stradivarius kwam erachter gekomen dat instrumenten die geheel symmetrisch waren slechter klonken dan asymmetrische instrumenten die dat niet waren. Stradivarius zorgde opzettelijk voor asymmetrie en imperfectie. Zo werden de F gaten bijvoorbeeld iets scheef gemaakt, werd de zangbalk er niet geheel recht ingezet en verschilde de inleg aan de ene zijde van het blad qua afstand iets van de andere zijde.

Betere violen

Maar nu we het geheim weten, zijn er toch andere vioolbouwers aan de slag gegaan met deze asymmetrie? En het antwoord hierop is ‘ja’. Zo bouwde Bas Maas een eigen Stardivarius en Jan Wassink bouwt al 25 jaar violen volgens de stiel  Stradivarius. Ook kwam vioolbouwer Peter Brandt uit Assen ongeveer een jaar geleden in het nieuws omdat hij een viool had gebouwd die in de buurt kwam van een echte Strad. Brandt bouwde er ongeveer een jaar aan. Bekijk hieronder de video.

Viooltest

Op de vraag of professionele violisten het verschil merken tussen een goedkopere fabrieksviool of een superduur exemplaar werd getest door NPR. De violisten waren geblindeerd en kregen een fragment vioolmuziek te horen dat werd gespeeld op zes violen: twee Stradivari, een Guarneri and drie nieuwe violen. En wat bleek: De violisten  het verschil niet horen tussen de zes violen. Toch is de Strad de ’top of the bill’. Niemand weet precies waarom. Het zal nog wel even duren voordat we hier achter komen. Ondertussen wordt een echte Stradivarius alleen maar ouder en stijgt dagelijks in waarde. Op de video hieronder wordt een poging gewaagd om het antwoord te geven op de vraag ‘Waarom is een Stradivarius viool zo enorm kostbaar?’

Lees ook het artikel over de Viola Organista, het muziekinstrument van Da Vinci en Orchestrion: een heel orkest in een doos.

Bronnen: Open CultureVolkskrant, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *