Konokkol

Konnakkol: vocale persussie waarbij je moet tellen

Konnakkol is de kunst van de vocale percussie waarbij je heel goed moet kunnen tellen. Deze muzikale kunst is afkomstig uit Zuid-India. Eigenlijk is het de Indiase versie van scatten, maar dan veel ingewikkelder!

Indiase scat

Het is een combinatie van ritmische uitgesproken lettergrepen (solkattu) en en waarbij tegelijkertijd in je handen klapt op het ritme of de tala bespeeld. Vocale percussie voor gevorderden. Het heeft wel wat weg van het scatten dat we kennen uit de jazzmuziek en daarom wordt het ook wel Indiase scat genoemd.

Hieronder twee lesjes van Konnakkol goeroe B C Manjunath.

Muziek en wiskunde

Het is muziek waarbij je heel goed moet tellen en eigenlijk verstand moet hebben van wiskunde om deze muziek te spelen en te schrijven. Konnakkol zit vol polyritmes, geometrische patronen en metrische modulaties en is misschien wel de meest extreme Math Nerd-muziek die er is. Componist David Bruce maakte een video over deze muziek uit India.

Hypnotiserend mooi

Ook dien je super geconcentreerd te zijn om deze muziek uit te voeren. Let je even niet op, of vertel je je, dan gaat het helemaal fout. Gaat het zoals het moet, dan klinkt het als een geoliede machine en is het hypnotiserend mooi. bekijk en luister hieronder naar twee voorbeelden.

Konnakkol

Arthur Carabott heeft een tool geschreven waarbij je vanachter je laptop ook de kunst van de Konnakkol kunt beoefenen. Met deze tool kun je geschreven Konnakkol omzetten in audio. Ga zelf aan het Konnakkollen. En wil je les? Dan kun je een paar gratis lessen volgen op de site van Bernhard Schimpelsberger.

Bronnen:Arthur Carabott, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *