basgitaar broek

Zilverkleurige basgitaar broek

In 1974 droeg Dan Hartman voor het eerst een basgitaar broek: een soort pak met ingbouwde basgitaar. Hartman was de bassist van The Edgar Winter Group en op het hoogtepunt tijdens de glamrock jaren (1972 – 1975) droeg de band extravagante kitsch kleding. De basgitaar broek was daar een goed voorbeeld van.

Bass Suit

Deze zilverkleurige ‘Bass Suit’ uit 1974 werd ontworpen door fashion designer Bill Witten en kostte Dan Hartman zo’n $5000,-. De tone- en volumeknoppen waren als een soort manchetknopen op de mouw van het pak bevestigd. Het leek of deze draadloze basgitaar uit het lichaam kwam. Die halve maan, met daarom sterrestjes als stemknoppen, maakte het geheel af. Zag er heel spacey uit!

basgitaar broek

Basgitaar broek

Hartman schreef het nummer Free Ride, voor de Edgar Winter Group die er in 1974 succes mee had.  Hij had ook solo veel hits. In 1979 scoorde hij met de  disco stamper Instant Replay en Relight my Fire uit 1980. En in 1984 scoorde hij een hit I Can Dream About You. Maar zijn grootste hit was natuurlijk deze fantastische basgitaar broek.

basgitaar broek

Meer weten over de basgitaar. Lees dan het basgitaar blog.

Bronnen: 40 Years Itch, Fuck Yeah Bass Guitars, Weird Universe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *