Bardcore: Middeleeuwse popmuziek

Bardcore is middeleeuwse popmuziek en is een enorme hit op YouTube. Het gaat niet om oude liedjes, maar om bekende popliedjes waarvan middeleeuwse versies zijn gemaakt.

Bardcore: instrumenten en tekst

Bij Bardcore wordt er niet alleen gespeeld op middeleeuwse instrumenten, maar worden de teksten worden in het Oudengels gezongen zoals bijvoorbeeld I want thy love and all thy lover’s revenge / thee and me could write a bad romance uit de middeleeuwse versie van Lady Gaga Bad Romance door Hildegard von Blingin’.

De term Bardcore is afgeleid van het Keltisch woord bard, wat ‘dichter’ of ‘verhalenverteller’ betekent. Het is ontstaan in 20 april 2020, aan het begin van de coronacrisis.

Bardcore
Bardcore: product van de lockdown cultuur. Bron: Pixabay

Cornelius Link

De Duitse YouTuber Cornelius Link zette toen Astronomia (Medieval Style) online. Dit werd een super hit en is al meer dan 3,5 miljoen keer beluisterd. Het was een remake van het nummer Astronomia van Tony Igy. Luister hieronder naar de Bardcore versie.

Hildegard von Blingin’

Eind mei kwam ook Hildegard von Blingin’ uit Canada op het Bardcore toneel. Haar artiestennaam is ontleend aan Hildegard von Bingen, de non uit de 12de eeuw die bekend staat als de eerste vrouwelijke componist van klassieke muziek. Luister hieronder naar Jolene van Dolly parton en de track Pumped Up Kicks, dat al zo’n 7 miljoen keer beluisterd is.

Bardcore: lockdown cultuur

Andere makers van deze Middeleeuwse popmuziek zijn Constantine en Samus Ordicus. De trend is product van de lockdown cultuur. De quarantaine was hoogstwaarschijnlijk de katalysator geweest voor een aantal culturele trends en nieuwe muziek. Mensen passen zich continu aan aan veranderingen in onze omgeving. Zo hebben we nu meer tijd omhanden voor andere dingen en natuurlijk willen we ook ontsnappen aan die nare coronacrisis. En dat kan met beetje muzikale humor in deze vervelende tijd! De Bardcore artiesten spelen hier flink op in door moderne popliedjes in een middeleeuws jasje te steken. Zo maken ze ook de originele bardmuziek uit de Middeleeuwen een stuk populairder.

Bronnen: The Guardian, Oxford Student, PRX, Wikipedia