Plogging is een gloednieuwe fitnesstrend. Het is hardlopen, waarbij je tijdens je tocht ook nog eens rondzwevervend afval opraapt: fitness voor milieubewuste sportievelingen!
Plogging: jogging en plocka
‘Plogging’ is de samenvoeging van ‘jogging’ en het Zweedse ‘plocka’ (oprapen) is een heuse fitnesstrend geworden, waarbij je tijdens het joggen in de vrije natuur rondzwervend vuil verzamelt. Je mag het met recht een fitnesstrend noemen, want naast het het joggen doe je door dat je vuil van de grond opraapt, ook nog een extra oefening voor je benen en je middenrif oplevert. Elke keer wanneer je door de benen gaat om afval op te rapen, doe je namelijk squats. Het opgeraapte zwerfafval stop je in een meegebrachte vuilniszak of de dichtstbijzijnde prullenbak.
Op de drie video’s hieronder zie je hoe plogging in zijn werk gaat.
Plogging trend
Plogging is een trend aan het worden. Deze trend voor milieubewuste sportievelingen werd voor het eerst bekend gemaakt op Instagram en in oktober 2016 werden de eerste plogging foto’s geplaatst. Die foto’s kwamen uit Zweden waar ploggingteams werden gevormd die samen de straat opgaan en de natuur induiken om zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. Later verspreidde de trend zich naar Frankrijk, waar zelfs een plogginggemeenschap ontstaan, die zich ten doel heeft gesteld om van Parijs een schone stad te maken. Maar er is een ook een Ploggingclub in Gent.
Plogging op sociale media
Op sociale media is plogging een hype geworden. Er duiken foto’s en challenges op van over de hele wereld. Trots laten sporters zien hoeveel papiertjes, flessen, plastic en andere rommel ze gevonden hebben. Check bijvoorbeeld plogging op Twitter en ook op Facebook verschijnen er steeds meer berichten over plogging. Milieubewust bewegen is langzaamaan de wereld aan het veroveren!
Overigens is Plogging niet de enige trend uit Zweden. Eerder schreven we al over Döstädning: de ‘ruim je rotzooi op nu je nog leeft, zodat je nabestaanden dat niet hoeven te doen na je dood’ trend.
Lees ook het blog over een andere milieubewuste sportieveling.
Bronnen: Foodlog, Standaard, Voor de Wereld van Morgen