Meerkoetnest van plastic afval

Een meerkoetnest van plastic is niet zo ongebruikelijk. Meerkoeten gebruiken allerlei soorten plastic afval in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn.

Meerkoetnest

Vroeger bouwden deze vogels hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Vreemd! Waarom doen ze dat? Zijn meerkoeten gewoon slim en kiezen ze voor het sterke plastic in plaats van het slappe riet. Of zijn meerkoeten ongelofelijk dom?

meerkoetnest

Auke-Florian Hiemstra

Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis doet onderzoek naar dit bijzondere fenomeen en vraagt het publiek om hulp. Dat werkt vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar een foto van een nest van een meerkoet te uploaden op meerkoetnest.nl. Hiemstra en zijn mede-onderzoekers kunnen hier heel veel uit opmaken. Wat is het broedsucces en waarom kiest de meerkoet voor plastic? Waar broedt een meerkoet op bij jou in de buurt? Hiemstra is benieuwd.

Zie je een meerkoetnest van plastic afval? Maak er dan een foto van. Je kunt via de website waarneming.nl je foto’s uploaden. Via Twitter en Instagram deelt Auke-Florian Hiemstra wekelijks bijzondere nesten.

Bronnen: Mixed Grill, Naturalis, NPO Radio1