Het succes van de houten windmolen

Vier Twentse studenten ontwikkelden een paar jaar geleden een kleine houten windmolen. De kleine windmolens zijn inmiddels zeer populair bij de Groningse boeren en in vijf jaar plaatste het bedrijf E.A.Z. Wind, het bedrijf van de 4 studenten, al bijna 300 windmolens. Per maand komen er zo’n 8 uit de fabriek in Hoogezand. Waarom zijn deze windmolens zo populair?

E.A.Z. Wind

E.A.Z. Wind is het bedrijf van 4 studenten van de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool in Enschede. E.A.Z. staat voor Enschede aan Zee, refererend aan de favoriete bezigheid van de studenten, namelijk watersport en hun voorliefde voor de wind.

Houten windmolens

Een van de redenen waarom deze houten windmolens zo populair aan het worden zijn is omdat het een prachtig alternatief is voor een grote windturbine. Die is met zijn 150 meter veel te groot. De houten windmolens hebben een masthoogte van 15 meter en hebben een groene kleur. Ze lijken een beetje op een boom en passen daarmee mooi in het Groningese landschap.

Lokaal geproduceerd

Daarnaast is de duurzaamheid een reden van de populariteit van de molen. Alles aan de windmolens wordt lokaal geproduceerd. De wieken bijvoorbeeld, zijn van Drents larikshout. Dat ziet er niet alleen natuurlijk en mooi uit, maar het is ook een stuk goedkoper dan staal of kunststof. Bovendien zijn deze houten wieken een stuk makkelijker te recyclen.

houten windmolen

Goedkoop

Ook is de E.A.Z.-windmolen vele malen goedkoper dan zo’n mega windturbine. De houten windmolen kost zo’n €50.000,- Dat bedrag is in circa 7 tot 10 jaar terugverdiend. De molen levert genoeg stroom om 10 huishoudens van energie te voorzien. Een nadeel van de E.A.Z. molen is hij natuurlijk minder wind vangt. Eén grote turbine wekt gemiddeld 12 miljoen kilowattuur per jaar op. De houten windmolens zo’n 33.000 kilowattuur.

Lees ook het verhaal over de Klapotec: mechanische vogelverschrikker.

Bronnen: Foodlog, Voor de wereld van morgen, Wat is duurzaam, Zelf energie produceren