De Bubble Barrier vangt plastic met bellen

De Bubble Barrier is een slimme uitvinding waarmee plastic uit rivieren en kanalen kan worden gevist en zo plastic vervuiling in oceanen helpt te voorkomen.

Plastic vangen met bellen

Zo’n 60 tot 80 procent van al het plastic is afkomstig van het land. Plastic flessen, plastic tasjes en ander plastic afval Het waait de rivieren in in en stroomt daarna in zee. Elke minuut wordt een volle vuilniswagen met plastic afval in de zee gedumpt. Dat zijn 1440 vrachtwagens per 24 uur en in totaal 8 miljard kilo per jaar. Dat is schadelijk voor het milieu. Zo raakt het waterleven verstrikt in plastic en microplastics vormen een gezondheidsrisico van het kleinste diertje tot de walvissen en zeeschildpadden lijden schade. En natuurlijk hebben ook de mensen er flink last van.

Bubble Barrier
Plastic vangen met luchtbellen. Bron afval: Pxfuel

The Great Bubble

De in Amsterdam gevestigde startup The Great Bubble Barrier wil hier iets aan doen en heeft de Bubble Barrier uitgevonden. Met behulp van een bellenscherm wordt er plastic afval uit het water gevist. Door het bellenscherm wordt afval omgeleid naar bakken aan de zijkant van rivier, gracht of sloot kan zo worden opgevist, voordat het de oceanen bereikt. Het waterleven, vissen en schepen hebben geen last van dit bellenscherm. Inmiddels is een pilot gestart in een gracht bij het Centraal Station van Amsterdam en 24 uur per dag afval. De pilot loopt tot 2021.

Bronnen: The Great Bubble Barrier, De Ingenieur, Pup Up City