Amerikaans gazon

Amerikaanse gazon funest voor het milieu

Het Amerikaanse gazon is funest voor het milieu. Alle gazonnetjes bij elkaar verbruiken veel meer water dan alle landbouwgrond bij elkaar en de hoeveelheid kunstmest en onkruidverdelgers zijn desastreus voor de kwaliteit van de bodem. En dat alles voor een groen gazon!

Het ideale Amerikaanse gazon

Amerikanen besteden 70 uur per jaar aan het maaien van hun gazonnetjes. Die moeten er natuurlijk pico bello uitzien en het liefst zien ze er precies zo uit als dat van de buren. Het gras moet kort en knalgroen. Onkruid is uit den boze!

Tot in de jaren ’40 waren klavertjes vier, boterbloempjes en andere ‘afwijkingen’ nog toegestaan, maar met de introductie van kunstmest, onkruidverdelgers en de komst van grasmaaimachines moesten deze een kopje kleiner worden gemaakt. Allen kort dik gras mocht er in de tuin. Die maaimachines gebruiken bij elkaar zo’n 2200 miljoen liter olie per jaar. Dat is even veel als een uur lang rijden met 40 auto’s tegelijk. Naast de grote hoeveelheden fossiele brandstof. Het Amerikaanse gazon is dorstig en gebruikt heel wat water. Ongeveer twee derde keer zoveel als alle landbouwgrond in de Verenigde Staten bij elkaar. En de het Amerikaanse gazon krijgt natuurlijk alleen maar echt drinkwater.

Amerikaanse gazon
Het perfecte Amerikaanse gazon. Bron foto: Pixabay

Gazon groen verven

Soms slaat de droogte toe. Maar ook dan is er een oplossing. Verf het gras gewoon groen. Ziet er heel natuurlijk uit! Het echte Amerikaanse gazon moet echt groen zijn. Gazon verf is volop te koop. Hieronder een voorbeeldje van een geverfd gazonnetje.

Tegels in de tuin

Ook Nederlanders houden van een lekker groen gazonnetje. Maar zij houden nog veel meer van een onderhoudsarme tuin. Lekker makkelijk: een paar grijze tegels, wat bestrating, beton of kiezels. En het groen haal je in de tuin met wat kunstgras. Veel tuinen zien eruit als een parkeerplaats. Niet alleen afschuwelijk om naar te kijken, maar ook slecht voor het milieu. Als er een stevige regenbui valt dan raakt het riool overbelast, omdat het regenwater niet goed kan wegsijpelen in de grond. Ook zorgt het voor opwarming van de stad, want de grijze vertegelde tuinen houden de warmte lang vast.  En ook is het slecht voor de vogels, egels, insecten en andere diertjes. In een tegeltuin vinden zij geen voedsel.

Laat daarom je tuin verwilderen, met lekker hoog gras en heel bloemen!

Bronnen: Earther, Tywkiwdbi

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *