Schoon drinkwater nodig? Gebruik een tak als waterfilter

Ongeveer 800 miljoen mensen op deze aardkloot geen toegang tot veilig en schoon drinkwater. Circa 1 miljard mensen moeten gebruikmaken van de dorpspomp. Er is een oplossing om toch aan schoon drinkwater te komen en dat is het gebruik van een boomtak. Zo’n boomtak fungeert als filter. Onderzoekers hebben deze uitvinding in de praktijk getest en het bleek te werken.

Spinthout als waterfilter

Spinthout van een dennenboom werkt als een natuurlijke filter. In dit spinthout -het zachte hout tussen de bast en het kernhout- zitten vaten en poriën waardoor boomsap vol voedingsstoffen vanaf de wortels naar de kroon stroomt. Door een schijfje uit een tak te zagen en de bast eraf te halen, creëer je een natuurlijk filter. Met deze goedkope low tech uitvinding kun je heel eenvoudig voorkomen dat vervuild water drinken leidt tot uitdroging als gevolg van diarree.

schoon drinkwater

Hoe werkt de waterfilter

De waterfilter is eigenlijk een soort fles zonder bodem. Je houdt de fles op zijn kop en vult hem met het vervuilde water. In de hals van de fles is een schijfje van spinthout gepropt, waar het water langzaam doorheen sijpelt. Met deze filter kun je een liter water per uur worden zuiveren. De veroorzaker van diarree – de bacterie E.coli en de rotavirussen – worden voor 99% worden verwijderd uit het vervuilde water. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) noemt dit gezuiverde water dan ook veilig drinkwater. Op de video hieronder is de uitvinding in beeld gebracht.

Goedkoop

Alle bestaande waterfiltersystemen zijn duur en gebruiken vaak veel energie. Zo kun je water zuiveren door het te koken, maar daar is elektriciteit of een andere energiebron voor nodig. En membraantechnieken om microben uit water te halen zijn duur. Bovendien heb je er een pomp voor nodig en raakt het systeem snel verstopt. Een filter van spinthout is dus een goedkoop, kleinschalig alternatief. Lekker low tech.

Bronnen: Inhabitat, MIT News, Plos One, Vork