De wijk waar alles draait op menselijke energie

Een wijk waar alles draait op menselijke energie? Melle Smets en Kris de Decker van de Human Power Plant bedenken zo’n wijk. Het begon met een test in een leegstaand gebouw van de Universiteit Utrecht. En in 2030 wordt de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam de eerste klimaatneutrale buurt van Nederland.

Menselijke energie

Het plan begon met het Willem C. Van Unnik gebouw. Dit pand dat 22 verdiepingen telt is gebouwd in de late jaren 1960 en de universiteit van Utrecht vond dat onderhoud van dit gebouw veel te veel geld kostte. Ook kampte de universiteit met gebrek aan huisvestingmogelijkheden voor studenten. Aangezien de universiteit zich ten doel had gesteld om in 2030 geheel CO2-neutraal te zijn, vatten Smets en De Decker het plan om een op menskracht draaiende studentengemeenschap in het leven te roepen die intrek zou nemen in dit gebouw. De 750 studenten leven daar low tech en zijn onafhankelijk van fossiele brandstoffen voor de productie van zowel elektriciteit als warmte.

Een voorbeeld is sporten. Dat is niet alleen gezond voor lijf en leden, maar je wekt er ook energie mee op. Bekijk het op deze spierkrachtcentrale.

Klimaatneutrale wijk

Na dit experiment is de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam aan de beurt. Hier wonen 14.000 inwoners en zal in 2030 de eerste klimaatneutrale wijk van Nederland zijn. In deze wijk komen de bewoners samen op de publieke pleinen om hun tanden te poetsen, een douche of een bad te nemen, hun kleren te wassen en de laatste roddels uit te wisselen.

Menselijke energie
Menselijke energie is de toekomst. Bron afbeelding: Internet Archive Book Images.

Science fiction of werkelijkheid

Of dit allemaal werkelijkheid wordt, weten we natuurlijk niet, maar Seets en De Decker van de Human Power Plant vinden dat energietransitie veel te rooskleurig wordt voorgesteld. Het is niet alleen het plaatsen van wat zonnepanelen en elektrisch rijden. Onze leefstijl moet radicaal anders. Niet meer drie keer per jaar op vakantie en lekker lang douchen. Natuurlijk is Human Power Plant nu nog science fiction. Er wordt een toekomstige wereld voor gesteld waarin mensen op echt alle vlakken zelf energie dient op te wekken. Maar misschien is het in 2030 werkelijkheid!

Lees meer over milieu en zonne-energie.

Bronnen: Academie voor Beeldvorming, Down to Earth Magazine, Human Power Plant, No Tech Magazine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *